Zašto treba nositi naočare za sunčanje zimi

Zašto treba nositi naočare za sunčanje zimi? Pitanje na koje često skreću pažnju stručnjaci.

Naočare za sunčanje su asocijacija za leto, plažu i boravak u prirodi. Kao obavezni pratilac vrelih meseci postale su sastavni deo svakog stajlinga.

Iako bez njih ne možemo da zamislimo nijedan izlazak van u ovo doba godine, trebate znati da su oči osetljive i tokom hladnijih meseci.

Imajući to u vidu DOT OPTICS vam otkriva zašto treba nositi naočare za sunčanje zimi.

Smanjuju odsjaj

Sneg je glavni simbol zime. Upravo on stvara zimsku čaroliju kojoj se raduju ne samo deca, već i odrasli. Međutim, magiju ovog doba narušava otežano kretanje. Pri čemu ne mislimo samo na led, koji izaziva proklizavanje, već i na bljesak sa snežno belih predela, koji smanjuju sposobnost da vidite.

Razlog za to leži u činjenici da sneg sa tla može reflektovati svetlost nazad u vaše oči. Zapravo, odsjaj je gori zimi, jer je sunce niže na horizontu. Samim tim, sunčevi zraci na zemlju padaju pod nižim i svetlijim uglom. Kao posledica javlja se naprezanje očiju, a neretko i oštećenje vida.

Zašto treba nositi naočare za sunčanje zimi

Osim snega i led, odsjaj se stvara i na drugim površinama. Naročito na retrovizorima i šoferšajbni, što smanjuje vidljvost u toku vožnje.

Srećom, odsjaj možete izbeći nošenjem naočara za sunce. Ne samo da ćete moći jasnije da vidite po snežnom danu, već ćete sprečiti probleme sa očima. Ukoliko nosite naočare za vid, stručnjaci preporučuju da izaberete transition, tj. foto stakla. U pitanju su specijalna stakla dizajnirana da zatamnjenje prilagođavaju na osnovu nivoa sunčevih zraka kojima ste tog trenutka izloženi.

Štiti vaše oči od UV zraka

Svima je dobro poznato koliko je UV zračenje štetno za oči. Produženo izlaganje sunčevim zracima povećava rizik od nastanka katarakte, makularne degeneracije i opekotine rožnjače (fotokeratitisa). Takođe, može da podstakne razvoj pterigijuma, izrasline koja se može proširiti na rožnjaču i blokirati vid, kao i raka kože u predelu očnih kapaka.

Ne treba zaboraviti da je UV zračenje prisutno i tokom hladnih, pa i oblačnih dana. Zato se kao najčešći odgovor na pitanje zašto treba nositi naočare za sunčanje zimi navodi zaštita od štetnih zraka.

 Zašto treba nositi naočare za sunčanje zimi? Jer vas štite od spoljašnjih faktora

Suve oči i iritacije očiju su uobičajene tegobe tokom zime.

Naleti vetra dovode do formiranja suza, kao reakcije očiju na hladan vazduh. Usled oštre klime suzni film na prednjem delu vašeg oka brzo isparava, ostavljajući oči neprijatno suvim. Nošenje naočara za sunce zimi može smanjiti isparavanje suza i pomoći u održavanju prirodne vlage očiju.

Zašto treba nositi naočare za sunčanje zimi

U vetrovitim danima, čestice prašine i peska mogu pasti u vaše oči i ogrebati ih, što je dodatni razlog da ih zaštite naočarima za sunce.

Naočare za sunce smanjuju naprezanje očiju i pojavu glavobolje

Naprezanje očiju se javlja pri izuzetno jakom ili neadekvatnom osvetljenju kada vaše zenice ne mogu da se prilagode udobnom nivou osvetljenosti. Jako sunce u toku zime i odsjaj sa površina stvaraju takvu situaciju. Ona uzrokuje da žmirite, što dovodi do naprezanja očiju, pa čak i glavobolje.

Uživajte u svim čarima zime uz adekvatnu zaštitu, posetite očnu kuću DOT OPTICS. Ovde vas čeka veliki izbor naočara za sunce, naočara za vid, kao i sočiva za vid.

 

 

Korpa0
Nema proizvoda u korpi!
Nastavi sa kupovinom
0