Naočare za vid

Naočare za vid olakšaće svakodnevne aktivnosti detetu koje ima problem sa gledanjem na daljinu ili blizinu. Takođe, koriste se kod slabog vida izazvanog ambliopijom, kao i za poboljšanje položaja očiju kod strabizma.

Neka deca se rađaju sa problemima vida, dok se kod drugih razvijaju kasnije u detinjstvu. Ukoliko se problem ne otkrije na vreme može uticati na normalno funkcionisanje i obavljanje školskih i drugih obaveza. Kako tegobe napreduju postoji opasnost da se razviju drugi zdravstveni problemi.

Nažalost, deca često ne znaju da kažu da li imaju neki problem sa vidom. Zbog toga je za roditelje pravi izazov da otkriju da li njihov mališan pravilno vidi.

Imajući ovo u vidu DOT OPTICS vam otkriva karakteristične znake da su detetu potrebne naočare za vid.

Žmirenje i preterano trljanje očiju

Žmirenje može biti znak da vaše dete ima refraktivnu grešku. Razlog leži u činjenici da žmirenje pomaže kod ovih problema, jer ograničava svetlost u očima. Samim tim, utiče na to koliko se oči fokusiraju na sliku, omogućavajući detetu bolje da vidi.

Naočare za vid

Trljanje očiju je još jedan znak. Kod dece koja imaju neki problem sa vidom, a ne nose naočare za vid, oči se više zamaraju. Naročito u slučaju da su mališani izloženi digitalnom naprezanju očiju. U tom slučaju, kako dan odmiče, njihove oči su umornije usled stalnog naprezanja da vide. Kao posledica dete trlja oči, pokušavajući da vidi bolje.

Naginjanje glave na jednu stranu ili pokrivanje jednog oka

Vaše dete može pokriti jedno oko ili nagnuti glavu kako bi podesilo ugao vida u pokušaju da poveća jasnoću. Ovo je jedan od pokazatelj da su oči pogrešno postavljene ili da vaše dete ima ambliopiju. Lenjo oko, kako se ambliopija popularno naziva, spada u veoma česte poremećaja oka kod dece. Zato je preporučljivo da roditelji ove znake ne pripisuju dečijoj igri, već da obrate pažnju na učestalost njihovog javljanja.

Sedenje blizu ekrana

Sedenje preblizu televizora, držanje ručnih uređaja preblizu očiju ili spuštanje glave dok pišu i čitaju jasni su znaci da su detetu potrebne naočare za vid. Naime, deca koja imaju miopiju, tj. kratkovidost jasno vide na blizinu, a lošije na daljinu. Približavanje objekta čini sliku većom i jasnijom.

Sa druge strane, ona koji se suočavaju sa dalekovidošću jasno vide dalje predmete, dok je vid mutan kod posmatranja predmeta koji su u neposrednoj blizini. Tada deca nastoje da bliže predmete odalje kako bi ih dobro videla.

Česte glavobolje

Stalne glavobolje, pa i bol u očima, česti su pratioci problema sa vidom. Javljaju se kao rezultat prekomernog naprezanja očnog mišaća kako bi mogao da obezbedi bolji fokus na slike ispred.

Problemi u školi

Deca školskog uzrasta sa lošim vidom pokazuju i probleme u praćenju nastave. Da bi bolje videla tablu biraju klupe u prvim redovima. Mada ni tada nije zagarantovano da će uspeti da pročitaju sve što je na tabli napisano.

Naočare za vid

Dalekovida deca izbegavaju da čitaju iz sveske i udžbenika, jer ne vide jasno blizu slova. Mogu se javiti i poteškoće u koncentraciji i kratki rasponi pažnje.

Ove teškoće u učenju neretko dovode do lošeg učinka u školi.

Ukoliko ste primetili kod svog deteta neki od navedenih znakova zakažite pregled u očnoj kući DOT OPTICS.

 

Korpa0
Nema proizvoda u korpi!
Nastavi sa kupovinom
0