Digitalno naprezanje očiju kod dece

Digitalno naprezanje očiju kod dece postalo je česta pojava.

Moderno doba karakteriše visok stepen digitalizacije. Gotovo je nemoguće dan da zamislimo bez mobilnih telefona, tableta i lap top računara. Zahvaljujući ovim uređajima i internetu život je postao lakši. Samo jedan klik deli nas od atraktivnih destinacija, prijatelja koji ne žive u istom gradu, kao i novih informacija neophodnih za obavljanje poslovnih obaveza.

Pametni uređaji sve više zaokupljuju pažnju i najmlađih. Počev od gledanja zanimljivih video klipova i crtanih filmova, preko igranja igrica i chat-ovanja na društvenim mrežama, pa do učenja – mobilni telefoni i računa postali su sastavni deo detinjstva mnogih, što potvrđuju i istraživanja. Statistički podaci pokazuju da među korisnicima interneta, na globalnom nivou, trećina su mlađi od 18 godina, pri čemu 68 odsto dece starosti od 14 do 16 godina većinu dana provodi na internetu, a u uzrastu od 8 do 10 godina taj procenat iznosi 40 odsto. Dodatno zabrinjavajuća je činjenica da se pomera starosna granica, te deca sve ranije počinju da koriste ove uređaje. Posledica toga, kao prekomerne upotrebe jeste digitalno naprezanje očiju kod dece.

Šta izaziva digitalno naprezanje očiju kod dece?

Sunčeva svetlost sadrži crvene, narančaste, žute, zelene i plave zrake svetlosti. Oni zajedno čine tzv. „belu svetlost“.

Plava svetlost dolazi i od ekrana digitalnih uređaja. U pitanju je visokoenergetsko vidljivo svetlo, kraćih talasnih dužna, koje se nalazi na ljubičasto-plavom pojasu spektra. Pomoću nje dobija se bolja oštrina i jasnoća slike na televizoru, računaru, mobilnom telefonu i tabletu.

Digitalno naprezanje očiju kod dece

Oko je prilagođeno da propušta plavu svetlost koja dolazi iz sunčevih zraka, tako da ona neometano prolazi kroz rožnjaču i sočivo i dolazi do retine (mrežnjače). Međutim, problem nastaje od plave svetlosti koju emituju uređaji. Zbog treperenja i odsjaja koje stvara, kao i većeg procenta emisije, može negativno da utiče na oči.

Kako digitalno naprezanje očiju kod dece utiče na zdravlje?

Karakteristični simptomi sindroma kompjuterskog vida, kako se digitalno naprezanje očiju još naziva, jesu zamagljen vid, bolne i umorne oči, suvoća oka. Deca se često žale i na bolove u vratu i ramenima i glavobolju.

Digitalno naprezanje očiju kod dece

Digitalno naprezanje očiju kod dece može da izazove problem koordinacije vida sa motoričkim veština, što se naročito ispoljava u pisanju, sečenju, sportskim aktivnostima. Vremenom, ovaj problem značajno utiče na učenje i druge sposobnosti. U pojedinim slučajevima deca razvijaju poteškoće pri preusmeravanju vida iz blizine na daljinu.

Iako se navodi da je kratkovidost kod dece nasledna dioptrija, tj. da je genetski uslovljena poslednjih godina oftamolozi i optometristi se sreću sa pojavom miopije kod dece koja nemaju nikoga u porodici sa ovom anomalijom. Na osnovu toga može se zaključiti da prekomerno izlaganje plavoj svetlosti sa uređaja stvara blage promene anatomskih odnosa u oku što dovodi do kratkovdosti.

Kako sprečiti digitalno naprezanje očiju kod dece?

Ograničavanje vremena upotrebe pametnih uređaja glavna je mera prevencije. Stručnjaci savetuju da deca mlađa od 10 godina treba dnevno da provedu najviše pola sata za ekranom. Deca od 10 do 13 godina maksimalno jedan sat dnevno, a ona starosti od 14 do 15 godina 2 sata u toku dana.

Sa druge strane, boravak napolju treba povećati, te se trudite da vaše dete provoditi bar 2 sata dnevno na otvorenom, jer se time smanjuje rizik od razvoja kratkovidnosti.

Ukoliko uređaj ima night mode obavezno ga uključite pri upotrebi kako biste smanjili emisiju plave svetlosti. Takođe, preporučljivo je da vaš mališan tokom gledanja u ekran nosi naočare sa transitionm (foto) staklima, koja blokiraju malo plave svetlosti u zatvorenom prostoru.

Ne treba zaboraviti ni redovne oftamološke kontrole. Počev od 3. godine života neophodna je provera vida deteta na svake 2 godine, ukoliko optometrist ili oftomolog ne preporuči da to bude češće.

Digitalno naprezanje očiju kod dece

Očna kuću DOT OPTICS ima višegodišnje iskustvo u radu sa najmlađima. U našoj bogatoj ponudi oblika okvira možete pronaći modele i za najmlađe, kao i sve vrste diotrijskih stakala.

Korpa0
Nema proizvoda u korpi!
Nastavi sa kupovinom
0