Transition ili foto stakla

Transition ili foto stakla za naočare predstavljaju revolucionarni izum koji omogućava nesmetano nošenje kako u zatvorenom prostoru, tako i tokom sunčanih dana.

Sigurni smo da su se svi koji nose dioptrijska stakla makar jednom susreli sa problemom jasnog vida pri izlasku na sunce. Zamena klasičnih naočara sa onim za sunce može biti naporna. Ne samo da morate voditi računa da ne zaboravite da ih ponesete, već i da ih ne polomite. Srećom, napredak nauke i tehnologije doveo je do razvoja posebnih stakala koja će vas osloboditi ovih problema.

Transition ili foto stakla imaju sposobnost da se prilagode promenljivim svetlosnim uslovima tako što menjaju boju iz svetle u tamnu kada su izložena sunčevoj svetlosti. Odnosno, automatski potamne na jakoj sunčevoj svetlosti, dok u slabo osvetljenim sredinama prelaze u uobičajenu nijansu.

Kada su se pojavila transition ili foto stakla?

Iako transition ili foto stakla, kako se još nazivaju, važe za najsavremeniju vrstu, zapravo, imaju dugu istoriju. Prva verzija nastala je 1966. godine, a razvio ju je Daniel Stookey. Ovaj briljantni hemičar, zaposlen u Corning Glass-u, otkrio je da srebrni halogenid kristali dodani u rastopljeno staklo prouzrokuju da ono za samo nekoliko minuta potamni u kontaktu sa UV zračenjem, a svoj maksimum zatamnjenja dostiže za 15 minuta. Što je intenzivnije izlaganje UV zračenju, nijansa je tamnija, tako da staklo može da obezbedi konstantno prilagođavanje pri različitim svetlosnim uslovima.

Transition ili foto stakla

Međutim, stakla nisu bila pouzdana, jer nisu uvek radila pravilno. Nedostatak je naročito bio izražen pri različitim vrednostima dioptrije, te je jedno staklo brže tamnilo od drugog. Takođe, perfomanse su bile kratkotrajne, a pojedina su čak imala tendenciju tamnjenja i u zatvorenom prostoru.

U narednim decenijama tehnologija izrade je usavršavana, te danas transition ili foto stakla nude istovremeno pouzdanu korekciju vida i blokiraju 100% UVA i UVB zrake.

Kako funkcionišu transition ili foto stakla?

Tehnički, transition stakla su napravljena od molekula srebrnog halida i hlorida. Trilioni ovih fotohromnih molekula menjaju svoju strukturu kada su izloženi UV zracima tako da površinski sloj stakla potamni.

Zahvaljujući inovativnoj, patentiranoj formuli, molekuli mogu da osete nivo izloženosti UV zračenju i prilagode tamnjenje prema tome. To znači da će na direktnoj sunčevoj svetlosti stakla biti najtamnija. U zasenjenim područjima ili pri oblačnom vremenu stakla će se prilagoditi zracima sunca, ali neće tako dramatično potamniti. Dok se prilikom prelaska iz spoljašnjeg u zatvoreni prostor molekuli vraćaju u prvobitno stanje, uzrokujući da stakla ponovo postanu bistra.

Prednosti upotrebe foto stakala

Transition ili foto stakla, pre svega, štite oči od UV zraka. Istraživanja pokazuju da više od 20% katarakte je rezultat dugotrajnog izlaganja UV zračenju. Ujedno, štite oči od naprezanja i premora, jer blokiraju i plavu svetlost ekrana računara i pametnih uređaja.

S obzirom da nema potrebe za nošenjem 2 para naočara, ova stakla pružaju neuporedivu pogodnost i udobnost, omogućavajući vam da uživate u svim aktivnosti. Još jedna prednost jeste ušteda, jer ne morate da izdvajate novac za više okvira.

Foto stakla su dostupna u različitim bojama. Pored osnovnih boja (siva, zelena i braon) mogu biti i u atraktivnim nijansama, kao što su emerald, safir, ametist i amber, te ćete vrlo lako pronaći boju koja odgovara vašem ličnom stilu.

Što se tiče materijala izrađuju se i od stakla i od plastike i mogu biti ne samo monofokalna, već i bifokalna i progresivna (multifokalna) stakla. Postoji mogućnost dodavanja i premaza, poput premaza protiv refleksije i protiv odsjaja.

Transition ili foto stakla

Dočekajte spremni letnje dane, posetite očnu kuću DOT OPTICS, jer u njoj možete pronaći transition (foto) stakla.

Korpa0
Nema proizvoda u korpi!
Nastavi sa kupovinom
0