Katarakta

Katarakta ili siva mrena predstavlja strukturnu, fizičku i biohemijsku promenu u očnom sočivu, koja dovodi do njegovog zamućenja. Naziv potiče od latinske reči κoja u prevodu znači vodopad, jer je predeo zenice kod katarakte beo tako da podseća na vodu koja pada niz vodopad.

Ne samo da je vodeći uzrok slepila, već je katarakta jedna od najrasprostranjenijih bolesti očiju. Istraživanja pokazuju da 17 miliona ljudi u svetu pati od nje.

Vrste katarakte

Katarakte se dele prema težini na parcijalne ili potpune, početne, zrele i hipermatule. Prema napredovanju na progresivne ili stacionarne. Zatim, prema mestu javljanja na prednje, zadnje, kortikalne i nuklearne.

Katarakta

Ipak, najzastupljenija je podela prema uzroku na senilne, kongenitalne, sekundarne i traumatske.

Senilna, tj. staračka katarakta je najčešća vrsta ovog oboljenja. Kao što naziv kaže nastaje starenjem. Naime, očno sočivo ima zadatak da fokusira zrake svetlosti koji ulaze tako da padaju u fokus na mrežnjaču. Tokom godina smanjuje se procenat vode u sočivu, pa ono gubi svoju providnost. Posledica toga jeste sporiji prolaz svetlosnih zraka kroz oko, te je poremećeno njihovo prelamanje što vodi ka otežanom stvaranju slike u oku.

Kongenitalna katarakta je urođena. Razni virusi, bakterije i infekcije tokom trudnoće mogu da utiču na njenu pojavu odmah po rođenju ili u prvoj godini života.

Sekundarna katarakta je nastala usled neke druge bolesti. Obično je to dijabetes. Mada pokretači mogu biti i predhodne operacije oka, ali i dugotrajno uzimanje nekih lekova.

Traumatska katarakta izazvana je povredom oka. Pri čemu se može javiti odmah nakon povrede ili u godinama kasnije.

Kako prepoznati kataraktu?

Simptomi su u početku veoma blagi, pa ih mnogi pacijenti ne registruju. Posebno osobe koje nose naočare imaju utisak da su im stakla zaprljana. U pojedinim slučajevima čak dolazi do poboljšanja vida na blizinu, zbog poremećene sposobnosti prelamanja sočiva. Međutim, ovo poboljšanje je privremeno, te se ubrzo javljaju simptomi bolesti.

Smetnje u vidu, odnosno zamagljen, mutan vid na bilo kojoj udaljenosti karakteristični je znak katarakte. Često se opisuje kao pogled kroz oblake. Najpre se problemi javljaju u toku noći, te je neophodno jače svetlo u sobi.

Još jedan rani simptom jeste osetljivost na svetlo, koja stvara osećaj da je u prostoru previše jako osvetljenje. Ovaj simptom dovodi do problema u toku sunčanih dana, dok noću otežava vožnju zbog blještavih farova automobila.

Vremenom, kako siva mrena napreduje javljaju se duple slike i smanjuje sposobnost razlikovanja boja, te one izgledaju isprano ili požutelo.

U poslednjem stadijumu vid je toliko oslabljen da osoba ima samo osećaj za izvor svetlosti, ali ne može da kaže odakle ona dolazi.

Kako se leči katarakta?

U početnom stadijumu moguće je promenom dioptrije obezbediti kvalitetan vid. Nekim pacijentima pomažu i kapi za širenje zenica.

Katarakta

Međutim, morate znati da je katarakta bolest koja vremenom napreduje, te je operacija jedini način potpunog izlečenja. Vrši se u lokalnoj anesteziji tako da je potpuno bezbolna. Prilikom hirurške intervencije odstranjuje se prirodno, zamućeno sočivo i umesto njega ubacuje najsavremenije multifokalno veštačko sočivo koje obezbeđuje jasan vid i na daljinu i na blizinu, bez upotrebe naočara.

Ranijih godina smatrano je da se sa operacijom treba sačekati sve dok vid ne bude potpuno narušen. Danas važi pravilo da se katarakta operiše kada počne da remeti svakodnevno obavljanje poslova.

Ukoliko ste primetili da imate problema sa vidom posetite očnu kuću DOT optics. Kod nas ćete pronaći veliki izbor oblika okvira za naočare, kao i revolucionarna Tokai stakla, koja su najtanja do sada stvorena stakla sa indeksom refrakcije od 1.50 do 1.76.

 

 

Korpa0
Nema proizvoda u korpi!
Nastavi sa kupovinom
0