Monofokalna stakla

Monofokalna stakla su posebna vrsta dioptrijskih stakala koja se koriste za korekciju vida.

Bez obzira na godine starosti i pol – izboru naočara svako od nas posvećuje veliku pažnju. Ne samo da one treba da budu u skladu sa vašim navikama, stilom, pa i karakterom, već pravi oblik okvira ima moć da istakne vaše crte lica na najlepši način.

Iako su okviri ključni za osobe koje imaju problema sa vidom, ne treba zaboraviti da važnu ulogu imaju i dioptrijska stakla. I dok su u davna vremena postojala samo jedna stakla za vid, danas ona dolaze u različitim vrstama i napravljena od različitih materijala.

Imajući ovo u vidu očna kuća DOT OPTICS vam predstavlja monofokalna stakla.

Šta su monofokalna stakla?

Monofokalna stakla su stakla koja preko čitave svoje površine i jednakom snagom prelamaju i fokusiraju sliku na jednoj razdaljni. Što znači da mogu poboljšatiti vid samo na jednoj udaljenosti, odnosno na daljinu ili na blizinu. Na ovu glavnu karakteristiku ukazuje i sam naziva. Naime, ime potiče od reči „mono“ i sufiksa „-fokalni“ znači „vizija“, tako da u bukvalnom prevodu izraz monofokalni označava „jedan vid“.

Monofokalna stakla

S obzirom da jedinstveni fokus izoštrava vaš pogled na obližnje ili udaljene predmete, ali ne i na jedno i na drugo, monofokalna stakla se najčešće koriste kod kratkovidosti, dalekovidosti i astigmatizma. Veoma su efikasna i kod presbyopije, tj. gubitka vida izbliza koji je povezan sa godinama starosti. Mogu se kombinovati i sa bifokalnim staklima kako bi se obezbedila korekcija vida i na blizinu i na daljinu.

Monofokalna stakla dolaze od različitih materijala, uključujući staklo i plastiku. Imaju mogućnost zatamnjenja kako bi se smanjio odsjaj i poboljšao kontrast. Takođe, dostupna su sa standardnim i sa visokim indeksom refrakcije, što ih čini dobrim izborom za ljude sa velikim dioptrijama.

Vrste monofokalnih stakala

Monofokalna sferna stakla su klasični proizvod namenjen korekciji ametropije. Ujedno su najjednostavniji i najpristupačniji tip. Kako je kod veće jačine prisutna sferna aberacija, koja može smanjiti komfor nošenja, preporučuju se za manje dioptrije.

Monofokalna stakla sa asfernom površinom dizajnirana su tako da obezbeđuju prirodnije vidno polje. Imaju krivulju koja se postepeno menja što pomaže u smanjenju aberacija, te pružaju oštriji i jasniji vid čak i pri velikim dioptrijama.

Posebnu vrstu čine torik koja se koriste za ispravljanje astigmatizma. Imaju dve različite moći, jednu za horizontalni meridijan i jednu za vertikalni meridijan.

Prednosti i mane monofokalnih stakala

Monofokalna stakla su jeftinija od drugih. Samim tim i svima pristupačna. Lakša su i za održavanje, jer ne zahtevaju posebne tehnike čišćenja. Glavna prednost jeste jasan vid na određenoj udaljenosti.

Nažalost, ova vrsta stakala ima i neke nedostatke. Jedna od najvećih mana je ta što ne pružaju isti nivo korekcije vida kao druge vrste. Odnosno, ispravljaju samo jednu vrstu problema sa vidom, te u slučaju da ste kratkovidi, a sa godinama je nastupila i staračka dalekovidost moraćete da imate 2 para naočara. U pojedinim slučajevima monofokalna stakla mogu izazvati neke aberacije, što dovodi do zamagljenog ili izobličenog vida, posebno su izražene poteškoće pri gledanju u uslovima slabog osvetljenja.

Monofokalna stakla

Sve vrste dioptrijskih stakala, uključujući i najtanja Tokai stakla, sa indeksom refrakcije od 1.50 do 1.76, čekaju vas u očnoj kući DOT OPTICS.

Korpa0
Nema proizvoda u korpi!
Nastavi sa kupovinom
0