Sočiva za vid

Sočiva za vid predstavljaju posebno sredstvo za korekciju vidu. Koriste se, pre svega, kod dalekovidosti (hipermetropije) i kratkovodosti (miopije). Posebno su efikasna kod visoke dioptrije. Mada se primenjuju i kod drugih oftomoloških stanja, kao što su astigmatizam i ambliopija.

Osim korektivne, sočiva za vid mogu imati i estetsku funkciju. U pitanju su sočiva u boji koja menjaju boju vašeg oka. Takođe, postoje terapeutska sočiva. Ona se najčešće nose nakon operacija kako bi zaštitila očnu površinu od infekcije.

Kontaktna sočiva su napravljena od tanke, specijalne plastike, koja je potpuno bezbedna za oko. Postavljaju se na rožnjaču ili na rožnjaču i beonjaču.

Vrste sočiva za vid

Zavisno od čvrstine materijala od kog su izrađena sočiva se dele na meka, polutvrda i tvrda.

Meka sočiva se prilagođavaju oku tako da pružaju visok nivo komfora pri nošenju. Ne zahtevaju adaptaciju, te već pri prvom stavljanju možete ih nositi čitav dan. Ne postoji rizik od ispadanja. Zbog izuzetne slobode kretanja pogodna su za sportiste, kao i za osobe koje se rekreativno bave sportom.

Prema predviđenom vremenu nošenja, dele se na dnevna sočiva, mesečna sočiva, tromesečna sočiva  i godišnja sočiva za vid.

Sočiva za vid

Tvrda sočiva se prave od poli metil metakrlata (PMMA). Kako ovaj materijal nema moć propuštanja kiseonika do rožnjače, sve manje su u upotrebi. Njih su zamenila polutvrda, tj. gaspropusna (GP) sočiva. Ne samo da propuštaju kiseonik, već u svom sastavu sadrže silikon što ih čini fleksibilnijim od tvrdih. Samim tim i udobnijim za nošenje.

Gas propusna sočiva se primenjuju za korigovanja svih refrakcionih anomalija, uključujući i teža stanja kod kojih se ne preporučuju naočare i meka sočiva. Nose se na duži period, od jedne do dve godine, te su finansijski isplativija.

Podela sočiva za vid prema vrsti korekcije

Torična sočiva su dizajnirana tako da imaju ispupčeniji oblik u odnosu na standardna sočiva koja su sfernog oblika. Na taj način omogućeno je postepeno povećanje ili smanjenje refraktivne snaga pri pokretu oka. Ujedno, povećavaju sposobnost fokusiranja, naročito kod vertikalne i horizontalne orijentacija. Zahvaljujući ovim karakteristikama koriste pri nepravilnoj zakrivljenosti rožnjače (astigmatizmu).

Multifokalna sočiva, baš kao i mutlifokalna stakla, objedinjuju različite dioptrije tako da obezbeđuju dobar vid na različitim udaljenostima. Preporučuju se kod staračke dalekovidosti (prezbiopije).

Prednosti nošenja sočiva za vid

Mnoge osobe koje imaju problema sa vidom u dilemi su da li da izaberu naočare ili kontaktna sočiva. Iako su i jedna i druga efikasna, sočiva donose izvesne prednosti koje mogu da utiču na odluku.

Sočiva za vid

Sočiva za vid ne menjaju izgled lica. Ovo je posebno značajno mladima, ali i osobama koje smatraju da će im nošenje naočara narušiti celokupni imidž.

Pored estetskih pokazuju i funkcionalne prednosti. Naime, sočiva obezbeđuju veću oštrinu. Za razliku od naočara, kod kojih je pogled ograničen na veličinu okvira, sočiva pružaju šire vidno polje.

Sa sočivima ne morate brinuti da li će vam se stakla zamagliti, niti da ćete nakon višečasovnog nošenje osetiti težinu na licu.

Različite vrste sočiva za vid, kao i sredstva za održavanje i čuvanje, možete pronaći u bogatoj ponudi očne kuće DOT OPTICS.

 

 

Korpa0
Nema proizvoda u korpi!
Nastavi sa kupovinom
0