Astigmatizam

Astigmatizam je stanje koje nastaje kada rožnjača nema pravilan oblik.

U normalnoj situaciji, rožnjača je okruglog oblika, te svi njeni meridijani imaju jednaku zakrivljenost. Svetlost koja ulazi u oko ravnomerno se prelama, stvarajući jasan vid.

Ukoliko je rožnjača nepravilno zakrivljena svetlost se ne prelama u svim meridijanima jednako. Svetlosni zraci se fokusiraju u različitim tačkama, tj. rasipaju. Posledica toga jeste da se posmatrani objekti vide nejasno, pa i razvučeno i iskrivljeno.

Zakrivljenost oka se vremenom menja, tako da se tokom vremena poboljšava ili pogoršava.

Astigmatizam nije bolest, već refrakciona anomalija. Istraživanja pokazuju da se sa njom sreće oko 20 do 30 odsto ljudi širom sveta.

Vrste astigmatizma

U zavisnosti od tipa zakrivljenosti rožnjače astigmatizam može biti pravilan i nepravilan.

Kod pravilnog (regularnog) postoje 2 glavna meridijana koji se seku pod uglom od 90 stepeni. Jedan od njih ima najveću zakrivljenost u odnosu na ostale, a drugi najmanju.

Astigmatizam

Nepravilan (iregularan) karakteriše se meridijanima različite zakrivljenosti tako da nemaju međusobobno pravilnu poziciju.

Prema tipa refrakcione mane astigmatizam se deli u 3 grupe.

Miopni (kratkovidi) tip ima oba glavna meridijana rožnjače kratkovida. To znači da fokusiraju zrake svetlosti pre tačke jasnog vida.

Kod hipermetropnog (dalekovidog) oba meridijana su dalekovida tako da prelamaju svetlost iza tačke jasnog vida.

Mešoviti astigmatizam ima jedan meridijan kratkovid, a drugi dalekovid. Zbog toga jedan od fokusa leži pre, a drugi iza tačke jasnog vida.

Zašto se javlja astigmatizam?

Tačan uzrok nije otkriven, mada je utvrđeno da genetika ima važnu ulogu. Veća je verovatnoća da će se javiti ukoliko je problem već registrovan kod jednog od roditelja. Urođeni astigmatizam se može uočiti veoma rano, već u prvim mesecima nakon rođenja. Zato prvi očni pregled kod dece treba obaviti do 6. meseca života.

Astigmatizam je često stečen. Obično se sreće kod keratokonusa. Mada može biti i posledica povreda rožnjače ili upala. Ponekad se razvija iz ožiljka nakon operacije na oku. Ukoliko je on velik može da promeni način na koji svetlost ulazi.

Osobe koje imaju dijabetes, takođe, su sklone astigmatizmu. Razlog tome jesu promene u sočivu oka koje izaziva visok nivo šećera u krvi.

Koji su simptomi astigmatizma?

Osim zamućenog vida, dupli vid je još jedan karakterističan znak. Pri čemu posmatrani objekti mogu biti duplirani horizontalno, vertikalno ili dijagonalno.

Astigmatizam karakteriše i slab vid noću. Naime, noću se zenice šire da bi oko primilo više svetla. Kako nema ravnomernog prelamanja svetlosti, otežano je gledanje noću. Posebno je izražen problem pri noćnoj vožnji.

Čest simptom je i naprezanje oka. Ono je izraženije u toku čitanja ili gledanja u ekran računara ili mobilnog telefona. Može se javiti i crvenilo oka, peckanje i osećaj postojanja stranog tela u oku. Kao i kod miopije javlja se potreba za škiljenjem kako bi se dobila jasna slika. Dok pojedine osobe drže glavu u kosom položaju tokom čitanja ili gledanja u telefon, telezivor…

Ove simptome prate glavobolje i poteškoće u koncentraciji.

Astigmatizam se najčešće koriguje nošenjem naočara sa cilindričnim dioptrijskim staklima ili kontaktnim sočivima. U pojedinim slučajevima preporučuje se operacija.

Astigmatizam

Nemojte da dozvolite da astigmatizam otežava vaša funkcionisanje, već na vreme zakažite pregled u očnoj kući DOT OPTICS.

 

 

Korpa0
Nema proizvoda u korpi!
Nastavi sa kupovinom
0