Očni pregled kod dece

Očni pregled kod dece je važan deo redovne kontrole.

Kao roditelj, briga o zdravlju deteta jedan je od najvažnijih zadataka koje imate. Dok uspešno balansirate kroz izazove u ishrani, fizičkoj aktivnosti i promenama kroz koje njihovo telo prolazi tokom rasta, važno je da obratite pažnju i na vid svog mališana.

Nažalost, mnogi roditelji smatraju da su sistematski pregledi u školskom uzrastu sasvim dovoljni za prevenciju, te njihova deca prvi put posećuju oftamologa pred polazak u osnovnu školu, što je velika greška.

Stručnjaci savetuju da prvi očni pregled kod dece treba obaviti neposredno nakon rođenja, do 6. meseca, a zatim u periodu između 2. i 3. godine treba ponovo proveriti vid.

Koji značaj ima redovan očni pregled kod dece otkriva vam u ovom blogu očna kuća DOT OPTICS.

Kvalitet vida se može menjati iz godine u godinu

Vid deteta se postepeno razvija. Nakon rođenja beba može da razlikuje svetlost, oblike i pokrete, ali je slika mutna i nejasna. Pri kraju prvog meseca počinje koordinirano da koristi oba oka, što znači da će predmete, ljude i pojave posmatrati sa oba oka. Između 3. i 4. meseca počinje da usklađuje pokrete očiju sa pokretima ruku, da bi do 1. rođendana vid na daljinu postao izoštreniji. Ipak, nivo vida odrasle osobe dete stiče tek u periodu od 3 do 5 godina.

Međutim, i u narednim godinama može doći do promene vida. Dete koje dobro vidi jednu godinu može doživeti promenu u svom vidu u isto vreme sledeće godine. Posebno kada se približava tinejdžerskim godinama, jer tada u velikoj meri počinje da koristi pametne uređaje, te dolazi do digitalnog naprezanja očiju.

Očni pregled kod dece

Promene vida mogu se desiti bez upozorenja ili se mogu razviti postepeno. Vaše dete u ranim fazama možda neće ni shvatiti da se njegov kvalitet vida promenio, te je očni pregled jedini način da se to i otkrije.

Loš vid može uticati na učenje

Sigurno ste čuli za priče dece koja nisu promenila klupu u učionici, ali su njihove ocene odjednom počele da padaju. Verovali ili ne, razlog lošeg uspeha u školi ne mora biti dečiji bunt ili nezainteresovanost za predmet, već loš vid.

Nemogućnost da se jasno vidi ono što je napisano na tabli utiče na sposobnost deteta da uči. Samim tim i na njegove rezultate. Srećom, ovaj problem može se lako otkloniti oftamološkim pregledom.

 Očni pregled kod dece otkriće na vreme bolesti oka

Najčešći očni problemi dece su strabizam, tj. razrokost i ambliopija („lenjo oko“). Iako ih sami roditelji mogu jasno uočiti poseta oftamologu je obavezna da bi dete dobilo odgovarajući tretman i ispravilo ovaj nedostatak.

Očni pregled kod dece

Istraživanja pokazuju da iz godine u godinu raste i pojava miopije (kratkovidosti) kod dece. Otežavajuća okolnost jeste da se pomera starosna granica, te se javlja u sve mlađem uzrastu. Ukoliko se ne dijagnostifikuje na vreme nastavlja svoju progresiju, povećavajući stepen, što predstavlja rizik od razvoja ozbiljnih očnih oboljenja u kasnijim godinama.

Mnogi roditelji misle da su katarakta i glaukom bolesti starijih ljudi. Bez obzira što se retko dešava, mogu se javiti i kod dece. To je dodatni razlog da vaš mališan ima redovne očne preglede.

Veća sigurnost u svakodnevnim aktivnostima

Za roditelje tinejdžera koji se približavaju uzrastu za vožnju, pregledi očiju bi trebalo da budu pri vrhu liste obaveza. Semafori, saobraćajni znaci, kao i pešaci i druga vozila moraju se videti na daljinu kako bi vožnja bila bezbedna.

Štaviše, za polaganje vozačkog ispita neophodno je lekarsko uverenje koje obuhvata i pregled oftalmologa.

Briga o očima je doživotna odgovornost

Jednog dana zdravlje vašeg deteta biće njegova lična odgovornost. Stvaranje temelja dobrih navika počinje još u detinjstvu, a zdravlje očiju trebalo bi da bude deo tih navika. Odvođenje deteta na kontrolu vida i razgovor sa njim o njegovoj važnosti uticaće da u zrelom dobu redovno posećuje oftalmologa.

Očni pregled kod dece

Očna kuća DOT OPTICS je najbolja adresa za očuvanje zdravlja oka vašeg mališana, zato na vreme zakažite pregled kod nas.

 

Korpa0
Nema proizvoda u korpi!
Nastavi sa kupovinom
0