Keratokonus

Keratokonus je degenerativna bolest rožnjače. Karakteriše je lokalizovano istanjenje i slabljenje dela rožnjače.

Rožnjača je providni prednji deo oka. Ima sposobnost prelamanja svetlosti tako da igra važnu ulogu u procesu vida. Ujedno, pruža zaštitu od spoljašnjih uticaja, jer je njima najizloženija. Zdrava rožnjača je glatka i okrugla, a slika koja se pomoću nje formira je jasna.

Međutim, ukoliko oslabe veze između molekula kolagena od kojih je rožnjača sastavljena dolazi do deformacije njene površine. Vremenom, ovaj deo oka se postepeno ispupčava, te poprima kupasti oblik.

Keratokonus se najčešće javlja kod mlađih. Obično oko 16. godine života. S obzirom da ima progresivni karakter, veoma brzo napreduje u prvim godinama. Zatim se tok bolesti usporava.

Šta izaziva keratokonus?

Uzrok keratokonusa je nepoznat. Ipak, istraživanja su pokazala da je u pitanju nasledna bolest. To znači da je veća verovatnoća da se javi kod osoba u čijim porodicama je već registrovana, tj. gde postoji genetska slabost proteina kolagena. Zbog toga je važno da se obavi na vreme preventivni očni pregled kod dece roditelja sa ovom bolešću.

Pored genetske predispozicije, primećeno je da uticaj imaju i imunološki faktori. Naime, hronično trljanje i češanje očiju usled alergijskog konjuktivitisa može da pokrene problem. Dok u kasnijim godinama dovodi do pogoršavanja već postojećih simptoma.

Keratokonus

U faktore rizika spadaju i dugotrajno nošenje tvrdih kontaktnih sočiva, kao i poremećaji štitne žlezde. Tiroidni hormon utiče na sastav i povezivanje proteina kolagena. Samim tim i na pojavu keratokonusa.

U pojedinim slučajevima, degenerativna bolest rožnjače može biti posledica drugih bolesti. Pre svega, Daunovog sindroma, astme i poremećaja spavanja.

Koji su simptomi keratokonusa?

Keratokonus uglavnom zahvata oba oka, ali retko počinje istovremeno.

Bolest započinje kratkovidošću i astigmatizmom, pa mnogi pacijenti ne znaju da imaju ovaj problem. Obično je prisutan kosi astigmatizam, kao i veliki rast dioptrije.

U drugoj fazi dolazi do slabljenja vida. Ono se odvija u zavisnosti od brzine tanjenja rožnjače. Takođe, zavisi od količine zahvaćenog tkiva rožnjače. Kod pojedinih pacijenata javlja se i dvostruki vid i izobličena slika.

Kako bolest napreduje rožnjača se sve više izbočava i istanjuje. Zbog ovih strukturnih promena u tkivu rožnjače dolazi do zamućenog vida. Moguća je pojava i krugova svetla i osetljivost na svetlost. Ponekad može nastupiti pucanje rožnjače i ulazak očne vodice u nju, što izaziva pojavu otoka.

U poslednjem stadijumu rožnjača je u potpunosti deformisana, a smanjenje vida značajno.

Kako se leči keratokonus?

Na osnovu težine stanja i brzine progresije bolesti sprovodi se lečenje. Kod blagih oblika, u početnim stadijumima, dovoljno je nošenje naočara ili mekih kontaktnih sočiva za korekciju vida.

Keratokonus

Sa povećanjem astigmatizma normalna oštrina vida se može postići pomoć tvrdih gas propusnih sočiva. Vremenom, nošenje i ovih sočiva postaje nelagodno. Sve je teže odrediti dioptriju zbog smanjenja vida. U poslednjem stadijumu rožnjača je tako deformisana da kontaktno sočivo ispada iz oka. Jedino rešenje tada jeste hirurška intervencija.

Nemojte da dozvolite da nastupi izraženo istanjenje rožnjače, već na vreme zakažite pregled u očnoj kući DOT OPTICS. Kod nas možete pronaći veliki izbor kontaktnih sočiva i dioptrijskih stakala, kao i različitih oblika okvira vrhunskog kvaliteta.

Korpa0
Nema proizvoda u korpi!
Nastavi sa kupovinom
0