Konjunktivitis

Konjunktivitis predstavlja upalu vežnjače (konjunktive) unutar kapka. U pitanju je veoma tanka sluzokoža koja oblaže unutrašnju stranu kapaka i pruža se preko beonjače do rožnjače.

Konjunktiva ima važnu ulogu. Pre svega, čini mehaničku zaštitu, jer pokriva oko i na taj način ga štiti od svih faktora spoljašnje sredine. Takođe, luči sluz koja pomaže stvaranje suznog filma kako bi se bolje podmazivalo oko i sprečile traume prilikom treptanja.

Krvni sudovi vežnjače u normalnim uslovima nisu vidljivi. Međutim, kada dođe do infekcije oni postaju izraženiji, što je jasni znak konjunktivitisa.

S obzirom da je konjunktivitis najrasprostranjenije očno oboljenje, koje podjednako pogađa kako mlađe, tako i starije generacije, očna kuća DOT OPTICS vam otkriva moguće uzročnike.

Zašto nastaje konjunktivitis?

Prema uzroku postoji više vrsta konjunktivitisa.

Virusni konjunktivitis izazivaju različiti tipovi virusa. Najčešće je to adenovirus koji se lako prenosi kapljičnim putem, ali i preko ruku i upotrebom istog higijenskog pribora, naročito peškira. Spada u veoma zarazne bolesti, te se lako širi sa jednog na drugo oko. Mada nije redak slučaj da se prenese i na ostale ukućane.

U pojedinim situacijama izazvan je sojevima hlamidije, a put prenosa je direktan kontakt sa inficiranim sekretom polnih organa.

Bakterijski konjunktivitis je izazvan bakterijama koje se normalno nalaze na ivicama i koži kapaka, ali usled pada imuniteta dolazi do prekomernog razmnožavanja i pojave zapaljenja. Najčešći uzročnici su Staphilococcus epidermidis, Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae i Haemophilus influenzae.  Ova vrsta je češća kod dece.

Alergijski konjunktivitis nastaje pod dejstvom različitih alergena, kao što je polen, prašina, životinjske dlake. Zavisno od perioda njihovog dejstva može biti sezonski i dugotrajni, hronični. Kod većine se javlja zajedno sa alergijskom kijavicom.

Za razliku od drugih vrsta, alergijski konjunktivitis nije zarazan.

Konjunktivitis mogu da izazovu i različite hemikalije, naročito one sa kojima dolaze ljudi u toku rada, kao i one iz vazduha, pa i hlor iz bazenske vode.

Kako prepoznati konjunktivitis?

Crvenilo očiju je karakteristični znak konjunktivitisa. Prati ga svrab očiju, grebuckanje i pečenje u očima. Neretko se javlja i osećaj stranog tela u oku.

Konjunktivitis

Prisutno je i suzenje očiju, a kod bakterijskog konjunktivitisa javlja se žućkasti sekret koji je naročito gust ujutru tako da kapci deluju slepljeno.

Pojedini pacijenti postaju osetljivi na svetlo, dok se kod nekih javlja zamagljen vid, bol u oku, kao i natečeni kapci.

Kako se leči konjunktivitis?

Lečenje konjunktivitisa zavisi od uzročnika. Virusni prolazi sam nakon nedelju dana, te ne zahteva ikakvu terapiju.

Antibiotici, odnosno kapi za oči ili mast, se primenjuju za bakterijski konjunktivitis. Ukoliko je uzročnik hlamidija neophodno je lečenje oba partnera istovremeno. Dok se alergijski leči eliminisanjem alergena koji ga izazivaju. Kako u potpunosti nije moguće zaštititi se od dejstva alergena preporučuje se upotreba lekova protiv alergija.

Konjunktivitis

Iako konjunktivitis mnogi olako shvataju, ne treba zanemariti činjenicu da može da dovede do ozbiljnih problema, uključujući i druge infekcije oka, suve oči i blefaritis (upalu kapka). Bakterijski može da izazove stvaranje čira na rožnjači i opasnost od gubitka vida. Zato ukoliko ste primetile simptome konjunktivitisa zakažite na vreme pregled u očnoj kući DOT OPTICS.

Osim vrhunskog stručnjaka, ovde vas čeka i bogata ponuda oblika okvira, kontaktnih sočiva, kao i svih vrsta dioptrijskih stakala. Jedino kod nas možete pronaći i najtanja Tokai stakla, sa indeksom refrakcije od 1.50 do 1.76.

 

 

Aleksandra Dimitrijević

Korpa0
Nema proizvoda u korpi!
Nastavi sa kupovinom
0