Naočare ili kontaktna sočiva

Naočare ili kontaktna sočiva? Dilema sa kojom se susreću oni kojima su potrebna pomagala za korekciju vida.

Iako oba uspešno rešavaju mnoge probleme sa vidom, da li ćete izabrati naočare ili kontaktna sočiva zavisi od ličnih preferencija, životnog stila, praktičnosti, pa i budžeta i estetike. Ipak, stručnjaci savetuju da sagledate njihove karakteristike, kao i prednosti i mane pre nego što donesete odluku.

Koje su razlike između naočara i kontaktnih sočiva?

Da biste odredili da li vam više odgovaraju naočare ili kontaktna sočiva morate, najpre, znati šta obuhvataju.

Oblik okvira naočara ima važnu ulogu pri izboru. Ipak, odluka o nošenju naočara zavisi od dioptrijskih stakala. U osnovi, postoje 3 grupe.Monofokalna stakla preko čitave svoje površine i jednakom snagom prelamaju i fokusiraju sliku na jednoj razdaljni. Ona donose poboljšanje vida samo na jednoj udaljenosti. To znači da se mogu koristiti za samo rešavanje pitanja miopije ili pitanja hipermetropije.

Bifokalna stakla sadrže 2 vidna polja podeljena primetnom segmentnom linijom. Pri čemu se na gornjoj polovini nalazi za korekciju daljine, a donje, manje je za blizinu.

Progresivna ili multifokalna stakla objedinjuju dioptrije za sve distance tako da oponašaju prirodnu viziju. Odnosno, nema izražene razlike u podeli vidnog polja, već pružaju glatku, besprekornu progresiju za jasan vid na svim rastojanjima.

Kontaktna sočiva su dizajnirana tako da se postavljaju na prednji deo oka, preko rožnjače. Prema materijalu od koga su napravljena dele se na meka i tvrda. Meka su napravljena od meke plastike, te su udobnija za nošenje. Tvrda su izdržljivija i lakša za održavanje. Bolji su izbor osobama koje imaju astigmatizam.

Prednosti nošenja naočara

Prva i osnovna prednost naočara jeste jednostavna upotreba. Sve što treba da učinite jeste da ih stavite na glavu. Ne morate da vodite računa da li su vam tog trenutka ruke besprekorno čiste, jer nema potrebne da prstima dodirujete oči. Samim tim, smanjen je rizik do infekcije oka.

Održavanje je, takođe, lakše. Dovoljno je da ih obrišete odgovarajućom krpom za čišćenje ili operete obično vodom i ostavite da se osuše.

Naočare ili kontaktna sočivaDugoročno gledano, naočare su povoljnije od sočiva. Nema vremenskog razmaka na koji morate da nabavite nova. Nova biće vam potrebna jedino u slučaju da ste razbili stakla ili je došlo do promene u dioptriji. U većini slučajeva, tada, ćete moći da zadržite trenutni okvir i samo zamenite stakla. Na taj način ostvarićete značajnu uštedu.

Naočare su, danas, mnogo više od sredstva za korekciju vida. Poslednjih godina postale su pravi modni trend. Zahvaljujući brojnim okvirima imate mogućnost da izaberete onaj koji odgovara vašem modnom stilu i koji će vam dati upečatljiv look.

Jedna od glavnih prednosti koju stručnjaci ističu jeste mogućnost da podese količinu svetlosti koja ulazi u vaše oko radi optimalne udobnosti vida. Naime, postoje transition ili foto stakla, kako se još nazivaju, koja su čista u zatvorenom prostoru i noću. Dok na svetlosti automatski tamne, blokirajući prolazak UV zraka.

Prednosti nošenja kontaktnih sočiva

Kontaktna sočiva se postavljaju direktno na površinu oka, u skladu sa zakrivljenošću oka. S obzirom da se kreću sa pokretom očiju pružaju šire vidno polje, uključujući i periferni vid. Ujedno, eliminišu izobličenja vida i opstrukciju. Zatim, pojavu refleksije i zamagljivanja, što je čest problem kod naočara.

Naočare ili kontaktna sočiva

Za razliku od naočara, kontaktna sočiva ne smetaju prilikom bavljenja sportom, vežbanja ili bilo koje aktivnosti. Niti postoji opasnost da padnu s glave. Ne morate da razmišljate ni da li odgovaraju odevnoj kombinaciji, jer niko neće primetiti da ih nosi. Sa njima ne morate da brinete i o make up, jer ne umanjuju izgled nanete šminke na očima.

Dodatna prednost jeste mogućnost promene boje oka. Pomoću sočiva u boji vrlo lako možete imati boju očiju kakvu ste oduvek želeli.

Bez obzira da li ste se odlučili za naočare ili kontaktna sočiva u očnoj kući DOT OPTICS čeka vas bogata ponuda svih vrsta kako sočiva, tako i okvira i dioptrijskih stakala.

Korpa0
Nema proizvoda u korpi!
Nastavi sa kupovinom
0