UV zračenje

UV zračenje je sastavni deo sunčeve svetlosti koje dopire do površine Zemlje. Iako se veći deo UV zračenja apsorbuje tokom prolaska kroz ozonski omotač Zemljine kugle, deo koji prođe do površine može imati uticaja na zdravlje ljudi. Oštećenje ozonskog omotača koje s godinama postaje sve veće dodatno dovodi do problema povećavajući UV-indeks sunčevog zračenja. Samim tim i štetne efekte sunčevih zraka.

S obzirom da je UV zračenje najjače u toku leta, pitanje štetnosti uvek je aktuelna tema u letnjim mesecima. Svest o opasnosti koja dolazi od sunčevih zraka je podignuta na visok nivo, te ljudi veliku pažnju posvećuju zaštiti. Sve je veći broj onih koji i u gradu svakog dana koriste kreme sa zaštitnim faktorom i nose šešire pri izlasku van. Međutim, mnogi nisu svesni da nije samo koža izložena štetnim efektima sunca. UV zračenje pogađa i naše oči. Neophodno je i njih da zaštitimo kako bismo izbegli ozbiljne komplikacije po vid.

Šta je UV zračenje?

Ultraljubičasto, tj. UV zračenje predstavlja elektromagnetno zračenje sa talasnim dužinama manjim od vidljivog zračenja, ali većim od onih koje imaju X-zraci. Zavisno od talasne dužine, kao i biološke aktivnosti deli se u 3 vrste – UVA, UVB i UVC.

UV zračenje

Krećući se od UVA do UVC zraka, njihova dužina se smanjuje, ali raste intenzitet zračenja. To znači da su najopasniji UVC zraci koji spadaju u kratkotalasne sa dužinom manjom od 280 nm. Oni direktno deluje na genetski materijal, te predstavljaju opasnost za razvoj kancera. Srećom, najvećim delom se apsorbuju u ozonskom omotaču.

Do nas dolazi deo UVB zraka koji su srednjetalasni sa dužinom od 315 do 280 nm. Oni izazivaju opekotine i tamnjenje kože. Istraživanja pokazuju da mogu da dovedu do nekih oblika raka kože.

Čovek je u najvećoj meri izložen dugotalasnim UVA zracima, sa dužinom od 400 do 315 nm. Štetnost koju oni donose nije odmah vidljiva, jer ne izazivaju crvenilo kože, ali prodiru duboko ispod površine kože, te stvaraju brojne probleme.

Koliko je UV zračenje opasno za vid?

Svetlost koja dopire do oka izaziva širenje zenica, te kod duže izloženosti jakim sunčevim zracima, bez zaštitnih naočara, dolazi do naprezanja oka, otežanog vida i čestih glavobolja. Takođe, prekomerna izloženost može da izazove oštećenje strukture oka stvarajući uslove za razvoj ozbiljnih oboljenja.

Kratkotrajno izlaganje je uzročnik fotokeratitisa. U pitanju je snežno slepilo koje može izazvati privremeni gubitak vida. Dugotrajno izlaganje povećava rizik od nastanka katarakte, jer UV zračenje utiče na očno sočivo, te može ubrzati proces zamućenja. Ukoliko se katarakta ne leči dolazi do potpunog gubitka vida.

Preterano izlaganje suncu može da podstakne nastanak karcinoma bazalnih kapaka, kao i pojavu benignih izraslina na oku, kao što je pterigijum. Usled dejstva UV zraka može doći do oštećanja i mrežnjače, tako da se povećava verovatnoća od nastanka makularne degeneracije.

Istraživanja pokazuju da postoji veza između presbyopije, tj. staračke dalekovidosti i višegodišnjeg dejstva UV zračenja.

Kako zaštiti vid od UV zračenja?

Nošenje naočara za sunce je najbolja prevencija. Da bi ova mera bila efikasna potrebno je izabrati stakla sa visokom moći blokiranja UV zraka. Upravo takvu sposobnost imaju polarizovana stakla. Sadrže poseban hemijski sloj koji filtrira svetlost tako da sprečavaju odsjaj usled refleksije sunčevih zraka, naročito sa ravnih površina.

Dobar stepen zaštite pružaju i gradual stakla. Dizajnirana su da zatamnjenje polazi odozgo nadole. Odnosno, najtamnija su na vrhu i postepeno nadole postaju svetlija. Zbog toga obezbeđuju najveću zaštitu u popodnevnim satima, kada je odsjaj iznad glave najjači.

UV zračenje

Zaštitu od UV zračenja daju i transition ili foto-stakla. Ova specijalna stakla menjaju stepen zatamnjenja zavisno od intenziteta svetla, te se mogu nositi i unutra. Osim zaštite od sunca, štite oči od naprezanja i premora, jer blokiraju i plavu svetlost ekrana računara i pametnih uređaja.

Uživajte bez ikakvih opasnosti u letnjim danima, posetite očnu kuću DOT OPTICS gde vas čekaju vrhunski okviri naočara i zaštitna stakla za sunce.

Korpa0
Nema proizvoda u korpi!
Nastavi sa kupovinom
0