Polarizovana stakla

Polarizovana stakla su stakla koja se koriste na naočarima za sunce. Dizajnirana su tako da imaju sposobnost da blokiraju odsjaj koji nastaje odbijanjem sunčevih zraka sa ravnih površina.

Iako spadaju u izum modernog doba, polarizovana stakla imaju dugu istoriju. Osnovu za njihov razvoj postavio je James Ayscough sredinom 18. veka. Ovaj engleski optičar bio je nepokolebljiv u uverenju da plavo ili zeleno zatamnjeno staklo može potencijalno da ispravi specifična oštećenja vida, te je počeo da eksperimentiše sa njima.

Njegovu ideju razvijali su drugi naučnici tokom 19. veka nastavljajući da vrše eksperimente, što je dovelo do proizvodnje prvih tamnozelenih stakala od strane kompanije Bausch & Lomb. Ipak, polarizovana stakla, kakva danas poznajemo, nastala su tek početkom 20. veka.

Američki fizičar Edwin H. Land je 1936. godine stvorio polarizujući lagani filter koji je bio dovoljno nežan i jeftin za upotrebu na sunčanim naočarima. Njegov izum iskoristila je Ray-Ban kompanija za dizajniranje naočara za sunce namenjenih pilotima. Svima dobro poznati „aviator“ model je obezbeđivao jasan vid na instrument tabli, doprinoseći uspešnom izvršenju zadataka vojnih pilota.

Nakon Drugog svetskog rata čuvene naočare doživele su svetsku popularnost, a sa njima i polarizovana stakla.

Kako funkcionišu polarizovana stakla?

Prilikom odbijanja sunčeve svetlosti sa površina, njeni talasi su najsnažniji u vodoravnom smeru. Zbog toga je refleksija sunčeve svetlosti od ravnih površina poput vode, asfalta ili metala najjača, te stvara intenzivni odsjaj koji smeta oku posmatrača. Ovaj odsjaj moguće je eliminisati pomoću polarizovanih stakala.

Polarizovana stakla

Polarizovana stakla imaju poseban hemijski sloj koji se sastoji od vertikalnih traka koje filtriraju svetlost. To znači da kroz stakla može proći samo vertikalno zakrivljena svetlost, dok su horizontalni zraci blokirani. Samim tim je eliminisan i odsjaj. Kao rezultat dobija se tamnija slika, ali su detalji jasniji i uočljiviji.

Stepen polarizacije na staklima može biti različit, pri čemu gušći sloj obezbeđuje više polarizacije.

Prednost nošenja naočara sa polarizovanim staklima

Polarizovana stakla pružaju bolji kontrast i veću vizuelnu jasnoću u uslovima jarke svetlosti. Zbog toga su idealna za osobe koje više vremena provode pored vode i na snegu, jer upravo sa tih površina se pojavljuje najviše odsjaja. Preporučuju se i vozačima kako bi eliminisali odsjaj sa hauba automobila ili puteva. Rado ih koriste i golferi i trkači za lakši boravak na otvorenom u toku takmičenja.

Osim filtriranja svetlosti, ova stakla imaju ugrađenu i zaštitu od UV zraka, te čuvaju zdravlje oka i deluju preventivno od nastanka pojedinih bolesti oka. Takođe, smanjuju naprezanje očiju.

Razlika između polarizovanih i gradual stakala

Iako i polarizovana i gradual stakla pružaju zaštitu od sunčevih zraka postoje izvesne razlike. Polarizovana pružaju ujednačenu zaštitu na čitavoj površini stakla, dok gradual delimično zaklanjaju oči od sunca tamnijom nijansom koja postepeno postaje svetla odozgo na dole.

Naočare sa gradual staklima su idealne za blokiranje popodnevnog sunca, jer odsjaj postaje previše intenzivan iznad glave u to doba, a okviri sa polarizovanim staklima su nezamenjivi u slučaju visokog odsjaja, te ih mnogi smatraju boljom, trajnijom opcijom od sunca.

Polarizovana stakla

Polarizovana stakla čekaju vas u ponudi očne kuće DOT OPTICS. Kod nas možete pronaći i gradual i transition (foto) stakla, kao i veliki izbor dioptrijskih stakala i kontaktnih sočiva.

Korpa0
Nema proizvoda u korpi!
Nastavi sa kupovinom
0