Naočare za sunce

Naočare za sunce obavezni su dodatak tokom sunčanih dana. Ovaj mali, ali moćni aksesoar i najjednostavniji stajling u trenu pretvara u šik kombinaciju. Zaista, ništa ne upotpunjuje vašu letnju garderobu kao par atraktivnih naočara za sunce.

Međutim, naočare za sunce nisu samo trendi dodatak. One imaju, pre svega, zaštitnu ulogu. Štite oči od negativnog dejstva UV zračenja, ali i čestica prašine. Samim tim preventivno deluju u nastanku očnih problema. Takođe, sprečavaju zamor očiju i obezbeđuju jasniji vid.

Imajući u vidu značaj koji imaju naočare za sunce pronalaženje pravog para je ključno ne samo za vaš stil, već i zdravlje i komfor. S obzirom da mnogi polaze samo od njihove estetike DOT OPTICS vam otkriva koje karakteristike morate razmotriti pre kupovine.

Vrsta stakala naočara za sunce

Polarizovana stakla imaju horizontalno poređane polarizacione mikro kristale tako da blokiraju svu vertikalnu svetlost. Na taj način štite oči od odsjaja sa ravnih površina. Naime, svetlost se odbija sa ravnih površina, kao što su voda, sneg, staklo, pesak ili trotoar. Taj reflektujući odsjaj je veoma intenzivan i može da izazove povećanu iritaciju očiju, zamor, a u nekim slučajevima i ograničen vid. Zbog toga su polarizovana stakla pogodna za sportove na vodi, biciklizam i vožnju gde postoji visok stepen reflektivnog odsjaja, ali ne nude dodatnu UV zaštitu.

Naočare za sunce

Transition ili foto stakla, kako se još nazivaju, napravljena od molekula srebrnog halida i hlorida. Ovi molekuli menjaju svoju strukturu kada su izloženi UV zracima. Samim tim se stakla automatski prilagođavaju promenljivim intenzitetima svetlosti. To znači da postaju tamnija, tj. da blokiraju više svetlosti pri jakim sunčevim zracima. Dok pri slabijem zračenju su svetlije nijanse. Zahvaljujući ovoj mogućnosti obezbeđuju optimalni stepen zaštite. Ipak, morate znati da se fotohromski proces ne dešava odmah, već treba par minuta da se stakla prilagode osvetljenju.

Gradual stakla poseduju različit stepen zatamnjenja. Gornji deo je tamniji, jer ima zadatak da ograniči sunčeve zrake i zaštiti oči. Polazeći nadole postaju svetlija, te je omogućeno fokusiranje na predmete izbliza. Ova stakla su idealna tokom vožnje.

Boja stakala

Boja stakla utiče na to koliko vidljiva svetlost dopire do vaših očiju, koliko dobro vidite druge boje i koliko dobro vidite kontraste.

Tamne boje (braon, siva i zelena) idealne su za svakodnevnu upotrebu i većinu aktivnosti na otvorenom. Prvenstveno su namenjene da preseku odsjaj i smanje naprezanje očiju u umerenim do svetlim uslovima. Siva i zelena stakla neće izobličiti boje, dok smeđa mogu izazvati manju distorziju.

Svetle boje (žuta, ćilibarna, ružičasta) pogodne su u uslovima umerenog do niskog osvetljenja. Pružaju odličnu percepciju dubine, poboljšavaju kontraste pri ravnom svetlu i poboljšavaju vidljivost objekata.

Materijal okvira za naočare za sunce

Odabir ne samo oblika okvira, već i materijala od kog je izrađen je gotovo jednako važan kao i izbor stakla. Upravo on doprinosi udobnosti, izdržljivosti i sigurnosti.

Metal se lako prilagođava licu. Nažalost, manje je izdržljiv od drugih vrsta, te nije pogodan za veliku fizičku aktivnost. Imajte na umu da metal može postati previše vruć za nošenje ako ga ostavite u zatvorenom automobilu.

Najlon je jeftin, lagan i izdržljiviji od metala. U pitanju je injektirana plastika koju karakteriše velika fleksibilnost i otpornost na lomljenje. Zato su okviri od ovog materijala pogodni za one koji se bave sportom.

Naočare za sunce

Acetat je posebna vrsta plastike koja je izuzetno fleksibilna i lagana, te omogućava različite boje, teksture i oblike okvira. Otporan je i na alergije, što ga čini popularnim izborom za ljude sa osetljivom kožom.

Veliki izbor naočara za sunce možete pronaći u bogatoj ponudi očne kuće DOT OPTICS.

Korpa0
Nema proizvoda u korpi!
Nastavi sa kupovinom
0