Veštačke suze

Veštačke suze imaju važnu ulogu u očuvanju zdravlja vaših očiju.

Prirodne suze održavaju površinu oka čistom i vlažnom. Ujedno štite od bakterija. Međutim, kada prirodnih suza nema dovoljno ili je kvalitet suznog filma loš neophodna je upotreba veštačkih.

Osim što pomažu u održavanju površine oka čistom i obezbeđuju dodatnu vlagu očima, veštačke suze imaju i zaštitinu funkciju. Naime, one poboljšavaju viskoznost suza i smanjuju njihovo isparavanje. Zahvaljujući tome doprinose i zaštitnoj funkciji, štiteći oko od bakterija i spoljnih iritacija, poput prašine, dima ili suvog vazduha.

Kada se koriste veštačke suze?

Peckanje u očima, iritacija i suvo oko mogu izazvati nelagodu. Ove simptome često prati osećaj stranog tela u oku, crvenilo, pa i zamagljen vid. Iako se sindrom suvog oka vezuje za proces starenja, poslednjih godina sve više pogađa i mlađe generacije. Razlog tome jeste sam način života. Višečasovni rad za računarom i prekomerna upotreba mobilnih telefona u toku dana, smanjuju broj treptaja oka. Samim tim se smanjuje i proizvodnja suza. Srećom, neprijatne simptome suvih očiju mogu da olakšaju veštačke suze.

Upotreba veštačkih suza je obavezna i kod operacije katarakte i laserske korekcije vida. Time se ubrzava oporavak i sprečava pojava osećaja iritacije u oku, kao i komplikacija.

Veštačke suze

Preporučuju se i osobama koje nose sočiva za vid. S obzirom da je suzni film odgovoran za hidriranje sočiva, transmisiju kiseonika i sprečavanje bakterijskih infekcija, upotreba veštačkih suza omogućava komfor pri nošenju.

Veštačke suze čine odličnu pomoć osobama koje pate od alergija i onima koji žive i rade u visoko zagađenim sredinama.

Vrste veštačkih suza

U početku su veštačke suze sadržale konzervanse. Oni su štitili od razmnožavanja bakterija i produžavali rok trajanja preparata. Međutim, istraživanja su pokazala da ovi dodaci mogu da uzrokuju oštećenje ćelija na površini oka, kao i na drugim očnim strukturama.

Kako je glavna hemikalija konzervansa benzalkonijum hlorid može doći i do iritacija oka, peckanja, pojačanog suzenja očiju, pa i osećaja stranog tela u oku i svraba očnih kapaka.

Imajući ovo u vidu poslednjih godina proizvode se veštačke suze bez konzervansa. S obzirom da sadrže manje aditiva mogu se koristiti više puta dnevno. Naročito su pogodne za osobe koje nose kontaktna sočiva, jer ne postoji rizik od oštećanja.

Veštačke suze sa konzervansom su i dalje u upotrebi, ali samo u slučaju da se koriste manje od 4 puta dnevno. Takođe, preporučljivo je da sadrže konzervanse novije generacije, jer se oni neutrališu odmah po ukapavanju u oko. Tu spadaju, pre svega, stabilizirani oksihlorni-kompleks (Purite) i jonsko puferirajuće sredstvo (sofZia).

Kako se koriste veštačke suze?

Primena veštačkih suza je veoma jednostavna. Sve što treba da uradite jeste da zabacite glavu unazad. Jednom rukom lagano povucite donji kapak kako biste napravili prostor za aplikovanje kapi. Drugom rukom lagano nakapajte odgovarajuću količinu veštačkih suza. Zatim zatvorite oko i držite prst u uglu nosa oko minut da biste sprečili da tečnost iscuri u suzni kanal.

Veštačke suze

Ukoliko pored veštačkih suza koristite još neke kapi za oči, obavezno sačekajte najmanje 10 minuta pre nego što ih upotrebite.

Različite vrsta veštačkih suza možete pronaći u bogatoj ponudi očne kuće DOT OPTICS.

Korpa0
Nema proizvoda u korpi!
Nastavi sa kupovinom
0