Pojačano suzenje očiju

Pojačano suzenje očiju čest je oftalmološki problem. Može se javiti u bilo kom dobu života. Obično se razvija kod beba do godinu dana starosti i odraslih osoba starijih od 60 godina.

Suze se formiraju u glavnoj i pomoćnim suznim žlezdama. Nakon lučenja šire se po površini oka treptanjem. Na taj način omogućavaju stvaranje zaštitnog sloja. Zatim odlaze u smeru nosa gde kroz suzne kanaliće i suznu vrećicu odlaze u nos.

Iako mnogi nisu svesni, suze imaju veliku ulogu. One održavaju površinu oka vlažnom i ispiraju prašinu i strane čestice iz oka. Takođe, izlučuju štetne tvari i bakterije, štiteći oči od infekcija.

Pojačano suzenje očiju je normalna pojava pri jakim emocijama i određenim nadražajima, kao što su dim, vetar, smog. Međutim, kada se problem javlja bez ovih izazivača reč je o epiphori.

Zašto nastaje epiphora?

Prekomerna proizvodnja suza glavni je uzročnik epiphore. Do povećanog lučenja suza može doći usled raznih faktora, najčešće spoljašnje prirode.

Iritacija oka stranim telom je vodeći. Prašina, pesak, trepavica, pa i sitni insekti, koji upadnu u oko dovode do iritacije. Kao odgovor na nju nastaje pojačano suzenje očiju. Isto stanje izazivaju i povrede oka nastale olovkom, noktom ili nekim drugim predmetom, kao i opekotine usled rada sa brusilicom bez zaštitne opreme. U tim slučajevima dolazi do erozije rožnjače, koja vodi ka epiphori.

Pojačano suzenje očiju

U faktore se svrstavaju i alergijski, virusni i bakterijski konjuktivitis i upala očnih kapaka (blefaritis). Takođe, može biti izazvano nepravilnim rastom trepavica i uvrtanjem ruba kapka.

Pojačano suzenje očiju može biti i simptom sindroma suvog oka. Pri čemu stvorene suze nisu dobrog kvaliteta, te nemaju zaštitnu ulogu.

Drugi najčešći uzrok epiphore jeste suženi ili potpuno blokirani suzni kanali. U većini slučajeva posledica su oticanja ili upale. Mada se mogu javiti i zbog upotrebe određenih lekova i zračne terapije.

Može se pojaviti i kod novorođenčadi usled nedovoljno razvijenih suznih kanala. Čak 5 odsto beba ima ovaj problem. Simptomi se obično spontano povuku nakon nekoliko nedelja.

Koji su simptomi epiphore?

Veća količina suza koje se slivaju niz lica umesto da odlaze ka nosu je karakteristični znak. To dovodi do stalno vlažnih očiju.

Zbog potrebe čestog brisanja očiju dolazi do crvenila oka, dok pri dužem trajanju rub kapka menja svoj položaj tako da vežnjača postaje više izložena upalama. To dovodi do novih problema.

Kako se leči epiphora?

Lečenje zavisi od uzroka, ali i težine stanja. Ukoliko je pojačano suzenje očiju akutnog karaktera terapija nije potrebna, već se samo otklanja uzrok.

Kod infekcije prepisuju se antibiotici ili antivirotici u obliku masti ili kapi za oči, dok se kod zapaljenskih proceza izazvanih alergijom primenjuju antihistaminici.

Pojačano suzenje očiju

U slučaju da je problem trepavica koja nepravilno raste ili neko strano telo, oftalmolog će ukloniti na pregledu. Suženi suzni kanali, koji su pokretači epiphore, mogu se proširiti specijalnom sondom.

Ukoliko je pojačano suzenje očiju izazvano kаpkom okrenutim kа spoljа ili potpuno blokiranim suznim kanalima lečenje je kompleksnije. Odnosno, neophodna je hirurška intervencija.

Nijedan problem sa očima, pa i pojačano suzenje, ne treba zanemarati. Zato na vreme posetite očnu kuću DOT OPTICS. Uz višegodišnje iskustvo, možemo se pohvaliti i bogatom ponudom okvira za naočare, dioptrijskih stakala i sočiva za vid.

Korpa0
Nema proizvoda u korpi!
Nastavi sa kupovinom
0