Sindrom suvog oka

Sindrom suvog oka predstavlja hronični nedostatak suza koje vlaže i podmazuju površinu oka.

Suzni film ima ključnu ulogu u očuvanja zdravlja oka i obezbeđivanju jasnog vida. Čine ga tri komponentne. Lipidni sloj je u stalnom kontaktu sa spoljnom sredinom tako da sprečava prebrzo isušivanje suznog filma. Vodena komponenta sadrži hranljive materije neophodne za ćelije rožnjače. Dok sluzni (mucin) sloj pomaže u zadržavanju i ravnomernoj raspodeli suze po površini oka.

Ukoliko žlezde koje proizvode suzni film ne funkcionišu pravilno dolazi do prekida u kontinuiranosti slojeva što za posledicu ima pojavu inflamatorne reakcije, oboljenja koje se zove „suvo oko“.

Istraživanja pokazuju da oko 40 odsto odrasle populacije ima sindrom suvog oka. S obirom da je jedan od najčešćih razloga za posetu oftalmologu očna kuća DOT OPTICS vam otkriva uzročnike ovog problema.

Zašto se javlja sindrom suvog oka?

Bolest suvog oka, kako se još naziva, je čest pratilac starenja. Njemu su posebno podložne žene u menopauzi. Razlog tome jesu hormonalne promene koje utiču i na kvalitet suznog filma. Međutim, sindrom suvog oka sve se češće javlja i kod mlađih osoba. Glavni krivac jesu životne navike.

Višečasovni rad za računarom i prekomerna upotreba mobilnih telefona u toku dana, smanjuju broj treptaja oka. Samim tim smanjuje se i količina suza koje podmazuju oko i uklanjaju strana tela, te se stvaraju pogodni uslovi za pojavu simptoma suvoće oka.

Sindrom suvog oka

Sindrom suvog oka može biti povezan i sa određenim zdravstvenim stanjem. Naime, pojedine bolesti kao što su lupus, reumatoidni artritis, rozacea, Sjogrenov sindrom, skleroderma, sarkoidoza, poremećaji štitne žlezde mogu da budu pokretači problema. Takođe, alergijske bolesti oka, blefaritis, glaukom, uveitis, dovode do suvoće oka.

U uzročnike se svrstavaju i antihistaminici, antidepresivi, neki antihipertenzivi, lekovi protiv Parkinsonove bolesti i kontraceptivne pilule.

Bolest suvog oka češće se javlja kod osoba koje nose kontaktna sočiva, kao i kod onih koje su stalno izložene suvom vazduhu, posebno u zagrejanim i klimatizovanim prostorijama, ali i vetru ili prašini.

Koji su simptomi sindroma suvog oka?

Intenzitet tegoba varira od osobe do osobe, a u početnom stadijumu sindrom suvog oka može biti asimptomatski. Ipak, peckanje i osećaj suvoće u očima i osećaj stranog tela u oku, poput peska, jasni su znaci. Prate ih crvenilo, lepljiv sekret, pa i bol u oku i preosetljivost na svetlost.

Smanjena oštrina vida koja se poboljšava treptajem je još jedan simptom. Javlja se povremeno, naročito tokom rada na računaru, čitanja, gledanja televizije i drugih aktivnosti koje zahtevaju povećan obim pažnje.

Kod pojedinih prisutan je osećaj teških kapaka, dok se kod drugih može javi pojačano suzenje očiju, ali stvorene suze nisu dobrog kvaliteta te nemaju zaštitnu ulogu. Osobe koje koriste kontaktna sočiva susreću su sa nelagodom i otežanim nošenjem.

Da li je sindrom suvog oka opasan po zdravlje?

Usled smanjenog suznog filma ne postoji adekvatna zaštita, te su oči izloženije negativnim uticajima spoljne sredine. Srećom, problem se uspešno rešava odgovarajućom terapijom.

Sindrom suvog oka

U većini slučajeva dovoljne su kapi za oči bez konzervansa, koje povećavaju volumen suznog filma. Preporučuje se i upotreba gela u večernjim satima kako bi se smanjila nelagoda tokom spavanja. Da bi se sprečilo digitalno naprezanje očiju savetuju se nošenje naočara za kompjutere tokom upotrebe pametnih uređaja, kao i besprekorna higijena kapaka.

Ukoliko je potrebno optometrist ili oftalmolog prepisaće blage kortikosteroide i antibiotike za lečenje upale, a u težim slučajevima primenjuje se laserski tretman.

Nemojte da dozvolite da suvo oko naruši kvalitet vašeg života, već na vreme posetite očnu kuću DOT OPTICS.

 

 

 

Korpa0
Nema proizvoda u korpi!
Nastavi sa kupovinom
0