Naočare za kompjuter

Naočare za kompjuter postale su neophodan dodatak mnogim ljudima.

Moderno doba obeležilo je neverovatni napredak pametnih uređaja. Gotovo da je nemoguće zamisliti dan bez mobilnih telefona, računara, tableta. Koristimo ih aktivno na poslu za obavljanje radnih zadataka, ali i kada dođemo kući, u toku slobodnog vremena, za zabavu i relaksaciju.

Imajući ovo u vidu, možemo slobodno da kažemo da su oni postali sastavni deo naših života, zauzimajući veći deo dana. Čak i trenutno dok čitate ovaj članak na telefonu ili računaru aktivno koristite neki od uređaja koji zrače plavom svetlošću.

Iako su nam pametni uređaji u mnogome olakšali svakodnevno funkcionisanje pokazali su i izvesne negativne posledice. Jedna od njih jeste digitalno naprezanje očiju.

Srećom, ovaj problem mogu da spreče naočare za kompjuter.

Šta su naočare za kompjuter?

Naše oči nisu stvorene za gledanje u objekat u blizini, kao što je svetleći ekran računara ili mobilnog telefona, tokom dužeg vremenskog perioda. Ovo uzrokuje naprezanje i zamor cilijarnog mišića unutar oka koji kontroliše oblik sočiva i moć fokusiranja oka. Takođe, umara ekstraokularne mišiće koji okružuju naše oči i kontrolišu položaj i poravnanje očiju. Umor ovih mišića dovodi do nelagodnosti i vizuelnih simptoma. Nošenje kompjuterskih naočara može smanjiti rizik od zamora očnih mišića i nelagodnosti uzrokovane produženim vremenom pred ekranom.

Naočare za kompjuter se razlikuju od običnih naočara. Dizajnirane su tako da zahvaljujući antirefleksnom premazu smanjuju odsjaj koji se odbija od ekrana i filtriraju svetlost koja dolazi iz uređaja. Sočiva su zatamnjena kako bi se povećao kontrast ekrana i olakšalo gledanje slika. Dostupne su u tri tipa sočiva – bez uvećanja, potpuno uvećanje i sa multifokalnim staklima.

Morate znati da su komjuterske naočare namenjene samo za zadatke izbliza, što znači da ih ne treba nositi za vožnju ili opštu upotrebu.

Koje su prednosti nošenja naočara za kompjuter?

Osnovna funkcija naočara za kompjuter jeste smanjenje naprezanja i umora očiju. Samim tim eliminišu i zdravstvene probleme izazvane prekomernim stresom koji trpe naše oči prilikom višečasovnog gledanja u ekran. Pre svega, sprečavaju pojavu glavobolja, uključujući i migrenozne. Zatim, peckanja očiju, suvoće oka i narušenog vida.

Naočare za kompjuter

Naočare za kompjuter obezbeđuju bolji fokus i jasniji vid. Naime, često gledanje u ekran dovodi do zamagljene slike, te slova i ikonice postaju maglovite, što dalje vodi ka žmirkanju i preteranom treptanju očima.

S obzirom da ove naočare smanjuju intenzitet plave svetlosti indirektno deluju i na naš san, jer plavo svetlo kvari cirkadijalni ritam i može uticati na cikluse spavanja.

Kako izabrati naočare za kompjuter?

Prilikom izbora obratite pažnju na tip sočiva. Odnosno, da li su vam potrebne sa dioptrijskim staklima ili obične.

Druga važna karakteristika jeste kvalitet stakala. Većina naočara za blokiranje plave svetlosti na tržištu je jeftina i sa žutim sočivima. Zapamtite, najbolje naočare za kompjuter moraju blokirati 50% ili više plave svetlosti!

Naočare za kompjuter

Oblik okvira svakako je važan, ali nemojte da zaboravite da naočare koje nosite moraju vam biti udobne, inače možete osetiti bol u nosu i pritisak iza ušiju. Zato obratite pažnju i na težinu okvira, tj. na materijal od kog je izrađen.

Veliki izbor naočara za kompjuter možete pronaći u bogatoj ponudi očne kuće DOT OPTICS.

 

Korpa0
Nema proizvoda u korpi!
Nastavi sa kupovinom
0