Očni problemi u menopauzi

Očni problemi u menopauzi su česti.

Menopauza je prirodna faza u životu žene. Predstavlja kraj reproduktivnog doba žene. Vezuje se, pre svega, za prestanak funkcije jajnika, ali donosi promene na skoro svim organima u telu, uključujući i oči.

Da biste na vreme znale šta vas čeka u narednim godinama DOT OPTICS vam otkriva koji su najčešći očni problemi u menopauzi.

Sindrom suvog oka

Estrogen je jedan od polnih hormona za koje se zna da pomažu očima da stvaraju suze kao zaštitni omotač. S obzirom da ulaskom u menopauzu telo proizvodi manje ovog hormona smanjuje se i lučenje suza. Posledica toga jesu konstantno suve oči.

Iako tačna veza nije u potpunosti shvaćena istraživanja pokazuju da se sindrom suvog oka dvostruko više javlja kod žena starijih od 50 godina u odnosu na muški pol. Imajući ovo u vidu možemo slobodno da kažemo da su suve oči vodeći očni problemi u menopauzi.

Očni problemi u menopauzi

Osećaj suvoće u očima je karakterističan znak. Javljaju se i peckanje, osećaj stranog tela u oku, pa i bol. Ove simptome često prate zamagljen vid, crvene oči i otečeni kapci.

Suve oči mogu izazvati mnogo neprijatnosti. Naime, kada se ne proizvodi dovoljno suza za vlaženje očiju treptanje postaje neprijatno. U krajnjoj meri to može uticati i na vaš vid.

Glaukom

Glaukom predstavlja grupu očnih stanja koja dovode do oštećenja optičkog nerva, obično zbog povećanog pritiska u oku. Ukoliko se ne leči može trajno da ošteti vid i dovede do slepila.

Rizik od pojave kod oba pola se povećava starenjem. Ipak, otkriveno je da su žene u većoj opasnosti od oboljevanja. Naročito one koje su počele da prolaze kroz menopauzu pre 45. godine.

Bolest se razvija postepeno tako da u početku nisu primetni jasni simptomi. Vremenom, javljaju se jaki bolovi u jednom oku i dugine boje oko izvora svetlosti. Česte su i glavobolje, mučnina i povraćanje.

Katarakta

Kada se pominju očni problemi u menopauzi ne treba zaboraviti kataraktu. U pitanju je zamućenje očnog sočiva koje se manifestuje zamagljenim vidom. Nejasni vid se ne poboljšava treptanjem ili novim naočarima za vid.

Još uvek nije jasno da li promene u hormonima direktno uzrokuje kataraktu, ali je primetno da više pogađa žene u menopauzi. Simptomi se razvijaju sporo i bezbolno i često počinju nakon 60. godine.

Osim zamagljenog vida, vizuelni simptomi uključuju i osetljivost na odsjaj, otežano gledanje noću, dupli vid. Vremenom, smanjuje se sposobnost razlikovanja boja. Dok u poslednjoj fazi osoba ima samo osećaj za izvor svetlosti, ali ne može da kaže odakle ona dolazi.

Uobičajeni očni problemi u menopauzi

Hormonske promene čine oči osetljivijima na osvetljenost menjajući način na koji ćelije oka reaguju na stimulaciju svetlosti. Samim tim je fotofobija, tj. preosetljivost na svetlost čest problem žena u menopauzi.

Jarka svetla, kako prirodna, tako i veštačka, mogu postati neprijatna ili čak bolna. Ova osetljivost može da ometa svakodnevne aktivnosti, kao što su čitanje, rad na računaru, pa i boravak na otvorenom tokom sunčanih dana.

Očni problemi u menopauzi

Verovale ili ne, u menopauzi dolazi do promena oblika očiju. Ove promene su toliko male da su neprimetne. Mada žene koje nose kontaktna sočiva mogu iznenada da shvate da se osećaju veoma neprijatno sa njima.

Redovni pregledi očiju su od vitalnog značaja za rano otkrivanje očnih bolesti. Zato na vreme posetite očnu kuću DOT OPTICS.

 

Korpa0
Nema proizvoda u korpi!
Nastavi sa kupovinom
0