Nošenje sočiva zimi

Nošenje sočiva zimi zahteva dodatnu pažnju.

Svaka promena vremena i okoline utiče na vaše oči na drugačiji način. Ipak, tokom zime je uticaj klimatskih prilika posebno izražen. U hladnim mesecima vaše oči moraju se nositi sa oštrim vazduhom i vetrom na otvorenom, kao i suvim, često prekomerno zagrejanim vazduhom u zatvorenom prostoru.

Svi ovi zimski elementi mogu imati efekat sušenja očiju, naročito ako nosite kontaktna sočiva. Ukoliko tome dodate i višečasovno izlaganje plavoj svetlosti sa malih ekrana, računara i mobilnih telefona, pojava sindroma suvih očiju je sasvim opravdana.

Srećom, nošenje sočiva zimi ne mora da predstavlja problem. Uz odgovarajuću dnevnu rutinu vaše oči biće zdrave ove zime.

Obezbedite očima dovoljan nivo hidratacije

Pošto unutrašnja toplota može da isušuje oči i kožu, kontaktna sočiva moraju ostati vlažna da bi bila udobna za nošenje. Zato uvek imajte pri ruci kapi za oči kompatibilne sa vašim sočivima. Možete naneti kapi za oči bez skidanja sočiva i na taj način obezbediti dovoljnu hidriranost oka čak i kada ste u pokretu.

Nošenje sočiva zimi

Nikako nemojte zameniti suzne oči kao znak da ste dovoljno hidrirani. Od iritacije oči suze, a to nema nikakve veze s tim koliko ste hidrirani. Suvoća stimuliše suzne kanale, što dovodi do njihovog aktiviranja. Opet, ovo vas dodatno dehidrira. Možda zvuči kontraintuitivno, ali najbolji način da se smanji suzenje očiju je upotreba kapi za oči.

S obzirom da postoje različite vrste sočiva potražite savet specijalista koja nude hidrataciju i veću prozračnost, što je odlično za zimu.

Dehidriranost tela nije samo problem letnjeg doba. Zapravo, češća je zimi. Da bismo održali telesnu temperaturu, konzumiramo više toplih napitaka sa kofeinom, poput čaja i kafe. Nažalost, šolja omiljenog napitka dovodi do dehidratacije, te je neophodno da pijete dovoljnu količinu vode. Imajte u vidu da hidriranje celog tela, uključujući i oči započinje iznutra.

Nošenje sočiva zimi zajedno sa naočarima za sunce

UV zračenje nije štetno samo leti. Sunčeva svetlost se odbija sa snežnih površina i leda izazivajući oštećenja iste jačine kao zraci koji se odbijaju sa površine bazena, reka, asfalta…

Ova oštećenja očiju možete sprečiti nošenjem naočara za sunce zajedno sa sočivima. Obavezno izaberite stakla koja filtriraju najmanje 98% UVA i UVB zraka. Pored filtriranja svetlosti, sunčane naočare štite oči od prašine koju vetar nosi tokom zimskih dana. Takođe, deluju kao prepreka između hladnog vazduha i nežne površine vaših očiju.

Izbegavajte suva okruženja

U sezoni grejanja prostorija izbegavanje suvog okruženja je lakše reći nego učiniti. Međutim, postoje izvesne stvari koje možete učiniti kako bi nošenje sočiva zimi bilo prijatnije.

Jedna od njih jeste izbegavanje dugog stajanja ispred toplog vazduha, koji dolazi iz klima, kamina i drugih izvora toplote.

Stručnjaci savetuju da pomerite radni sto ili fotelju ukoliko se oni nalaze pod direktnim udarom toplog vazduha. Još jedna preporuka jeste da kupite ovlaživač vazduha. Ovaj uređaj reguliše i održava potrebnu količinu vlage u vazduhu. Samim tim čuva vaše zdravlje.

Odmorite oči od sočiva

Ma koliko volite da nosite sočiva za vid poželjno je ponekad da odmorite oči od njih. Pokušajte da nekim danima u nedelji sočiva nosite samo dok radite, a naočare kod kuće.

Nošenje sočiva zimi

Veliki izbor različitih vrsta kontaktnih sočiva, kao i savete za njihovo nošenje, možete pronaći u očnoj kući DOT OPTICS.

 

Korpa0
Nema proizvoda u korpi!
Nastavi sa kupovinom
0