Kontaktna sočiva za decu

Kontaktna sočiva za decu su neophodna mališanima širom sveta.

Problemi sa vidom sve su više zastupljeni kod mlađe populacije. Osim genetike, životne navike se svrstavaju u uzročnike. Vodeći je, svakako, prekomerna upotreba mobilnih telefona, tableta, računara, kao i gledanje televizije.

Međutim, mnogi mališani imaju odbojnost prema naočarima za vid. Ne samo da ne žele da vode računa o njima, već smatraju da će ih vršnjaci zadirkivati. U tim situacijama rešenje su sočiva za vid.

Koji je pravi uzrast za kontaktna sočiva za decu? Da li postoje ograničenja pri nošenju? Na šta obratiti pažnju prilikom izbora? Ova i slična pitanja postavljaju roditelji čija deca žele umesto naočara da nose sočiva.

Koje su najbolje godine da dete počne sa nošenjem sočiva?

Iako studije pokazuju da deca već od 8. godina mogu da nose sočiva, mnogi stručnjaci podstiču nošenje tek između 11. i 14. godine. Zapravo, ne postoji minimalna ili preporučena starost za nošenje kontaktnih sočiva. Odluka ima manje veze sa godinama nego sa jedinstvenim osobinama i navikama vašeg deteta.

Kontaktna sočiva za decu

Da biste bili sigurni da je vreme da kupite kontaktna sočiva za decu obratite pažnju kako se vaš mališan nosi sa drugim obavezama. Da li bez argumenta radi domaći? Da li je u stanju da svoje stvari održava urednim i čistim? Da li dobro uči uputstva? Da li redovno obavlja svoje poslove bez podsećanja?

Odgovori na ova pitanja daće vam uvid da li vaše dete može da nauči kako pravilno da stavlja i skida sočiva, čak i kada je umorno. Takođe, da li je spremno da ih pravilno održava i prati redovan raspored nošenja. Na taj način izbeći ćete komplikacije koje mogu nastati nepravilnim nošenjem i lošim održavanjem.

Prednosti nošenja sočiva za vid

Istraživanje koje je sprovela Inicijativa za zdravlje adolescenata i dece za podsticanje osnaživanja vida (ACHIEVE) pokazala je da kontaktna sočiva za decu imaju veliki psihološki efekat. Pre svega, povećava se njihovo samopouzdanje. Ujedno, raste svest o boljem fizičkom izgledu i prihvaćenosti među prijateljima. Sa njima dolaze i atletske sposobnosti, pa čak i veći akademski učinak.

Današnja sočiva su dizajnirana tako da pružaju potpunu udobnost pri nošenju. Time je obezbeđeno lako privikavanje na nošenje. Dečiji suzni film je kvalitetniji, te se ne može javiti sindrom suvog oka koji je čest kod odraslih osoba koje nose sočiva za vid.

Kontaktna sočiva za decu donose i druge prednosti pri nošenju. Vaš mališan ne mora da brine da li će ih zaboraviti negde ili će ona pasti i polomiti se. Zatim, nema spadanja sa očiju ili maglenja, kao što je to slučaj sa naočarama za vid.

Posebno su pogodna za decu koja se bave sportom, jer omogućavaju bolju pokretljivost.

Kako izabrati kontaktna sočiva za decu

Idealna opcija za vaše dete zavisi od stanja za koji se sočiva prepisuju, kao i od životnih navika i svakodnevnih aktivnosti.

Kontaktna sočiva za decu

Ukoliko su sočiva neophodna za otklanjanje kratkovidosti (miopije) preporučuju se standardne meke vrste, dok se za astigmatizam koriste meka torična sočiva.

Dopustite svom mališanu da sam izabere da li će radije nositi naočare ili kontaktna sočiva. Veliki izbor sočiva za vid, kao i okvira možete pronaći u bogatoj ponudi očne kuće DOT OPTICS.

 

Korpa0
Nema proizvoda u korpi!
Nastavi sa kupovinom
0