Kako dijabetes utiče na vid

Kako dijabetes utiče na vid? Pitanje koje postavljaju sve osobe koje boluju od ove bolesti.

Dijabetes je ozbiljan poremećaj metabolizma. Nastaje kada pankreas ne luči dovoljno insulina ili kada stvoreni insulin ne može da se iskoristi. Posledica jeste nemogućnost snabdevanja ćelija šećerom koji smo uneli hranom. Zbog toga dolazi do povišenog nivoa glukoze u krvi, odnosno hiperglikemije.

Šećerna bolest, kako se još naziva, utiče na celokupan organizam. Ukoliko se ne leči i ne drži pod kontrolom izaziva oštećenja srca, bubrega, krvnih sudova, pa i očiju. Istraživanja pokazuju da je ona vodeći uzročnik gubitka vida kod odraslih osoba od 20 do 74 godine starosti.

S obzirom da je u našoj zemlji registrovano oko 700.000 pacijenata DOT OPTICS vam otkriva kako dijabetes utiče na vid.

Bolesti oka koje izaziva dijabetes

Da biste shvatili kako dijabetes utiče na vid morate znati do kojih bolesti oka dovodi.

Dijabetička retinopatija je najčešća komplikacija dijabetesa. Dugotrajni nekontrolisani visok nivo šećera u krvi oštećuje zidove krvnih sudova u mrežnjači. Takvi krvni sudovi propuštaju i krvare, te dolazi do začepljenja dotoka krvi u neka područja mrežnjače.

Kako dijabetes utiče na vid

Mrežnjača je zadužena da registruje svetlosne signale i šalje ih do mozga, tj. da obezbedi jasan vid. To znači da oštećenje njenih krvnih sudova dovodi do zamagljenog vida, poteškoće pri razlikovanju svetlih i tamnih nijansi, kao i pojave tamnih mrlja ili pruga u vidu.

Nažalost, dijabetička retinopatija može da dovede do trajnog gubitka vida. Dobra veste jeste da rano otkrivanje i lečenje mogu smanjiti rizik od slepila za 95 odsto.

Još jedna komplikacija dijabetesa jeste katarakta. Usled povećane količine šećera u krvi očno sočivo otiče, te postaje mutno. Iako je ova bolest česta kod starih ljudi, kod osoba koje boluju od dijabetesa učestalost razvoja je čak 5 puta veća i to u ranijim godinama života.

Osim zamućenog vida, u simptome se svrstavaju i osetljivost na svetlo, otežano razlikovanje boja i pojava duplih slika. U poslednjem stadijumu postoji samo osećaj za izvor svetlosti, ali ne i odakle dolazi.

Kao odgovor na pitanje kako dijabetes utiče na vid navodi se i neovaskularni glaukom. Naime, tečnost u oku prolazi kroz cikluse menjanja i obnavljanja. Povišeni šećer u krvi može da prekine taj ciklus, te se javlja povišen očni pritisak.

Prevencija očnih bolesti kod dijabetičara

Držanje pod kontrolom nivoa šećera u krvi, krvnog pritiska i holesterola sačuvaće zdravlje očiju. Zato u preventivne mere spadaju zdrava ishrana, redovna fizička aktivnost, kao i redovni lekarski pregledi, uključujući i očni. Ovo je posebno važno kada se zna da bolesti oka izazvane dijabetesom u početnim stadijumima ne pokazuju jasne simptome.

Kako dijabetes utiče na vid

Da bi se pravovremeno otkrile sve promene na oku preporučljivo je strogo pridržavanje kalendara očnih pregleda. Očni pregled je neophodan odmah nakon dijagnostifikovanja dijabetesa. Zatim jednom godišnje ukoliko nema promena ili su one minimalne.

Osobe kod kojih su nastupili simptomi očnih bolesti moraju na 4 do 6 meseci da obavljaju očni pregled.

Za pregled očiju kod dijabetičara potrebno je da zenice budu proširene. Na taj način se može jasno videti pozadina oka, retina, makula, optički nervi i krvni sudovi. Merenjem očnog pritiska vrši se provera za glaukom. Dok se za otkrivanje dijabetičke retinopatije koristi posebna kamera za snimanje zadnje strane očiju.

Ako imate dijabetes zakažite još danas pregled u očnoj kući DOT OPTICS. Kod nas možete pronaći sve vrste dioptrijskih stakala, kao i kontaktnih sočiva.

Korpa0
Nema proizvoda u korpi!
Nastavi sa kupovinom
0