Povišen očni pritisak

Povišen očni pritisak čest je problem ljudi širom sveta.

Oko automatski reguliše očni pritisak tako što stvara očnu vodicu. Stvorena količina jednaka je količini koja iz njega otiče. Na taj način se održava ravnoteža i normalni očni pritisak.

Normalna vrednost pritiska kreće se od 10 do 21 mm Hg (milimetara žive). Ukoliko je narušena ravnoteža stvaranja i oticanja očne vodice dolazi do problema sa očnim pritiskom. Pri čemu se pod visokim očnim pritiskom smatraju sve vrednosti iznad 21 mm Hg.

Očni pritisak je neophodan za pravilan vid i funkcionisanje oka. Imajući ovo u vidu DOT OPTICS vam otkriva kako na vreme da prepoznate povišen očni pritisak.

Zašto nastaje povišen očni pritisak?

Očna hipertenzija, kako se stručno naziva povišen očni pritisak, obično nastaje kada postoji blokada odvodnih kanala oka. U tom slučaju očna vodica, koja je zadužena za obezbeđivanje hranjivih materija oku i filtriranje otpada, ne može da obavi svoju funkciju. Kao posledica dolazi do povećanja pritiska tečnosti. Samim tim i povećanja očnog pritiska.

Tokom godina nastaju promene u oku, te se povećava otpor protoka tečnosti. Zbog toga je starenje čest uzrok problema.

Povišen očni pritisak

U faktore se svrstavaju i povrede oka i određeni očni problemi, poput kratkovidnosti (miopije) ili dalekovidosti (hipermetropije). Pojedini lekovi, naročito iz grupe steroida, mogu da dovedu do povećanja očnog pritiska.

Ne treba zanemariti ni genetiku. Naime, veća je verovatnoća da se javi ukoliko je u porodici već registrovan povišen očni pritisak ili glaukom.

Očna hipertenzija može biti posledica drugih zdravstvenih stanja. Pre svega, okularnog pseudoeksfolijativnog sindroma, heterohromije, dijabetese. Dok sa povišenim krvnim pritiskom postoji uzročno-posledična veza. To znači da povišen očni pritisak može izazvati visok krvni pritisak i obrnuto.

Koji su simptomi visokog očnog pritiska?

Povišen očni pritisak ne pokazuje jasne simptome. Zbog toga može ostati dugo neotkriven, dovodeći do drugih očnih problema.

Ukoliko se ne dijagnostifikuje na vreme vremenom dovodi do promena u vidnom polju. Najpre se manifestuje slabijim vidom. Mada se mogu javiti i problemi vezani za snalaženje u prostoru.

U slučaju naglog rasta očnog pritiska (iznad 35 mmHg) dolazi do bola u oku i oko njega, pa i gubitka vida. Bol je često praćen mučninom i povraćanjem. Iako je ovo stanje retko, morate znati da zahteva hitnu medicinsku intervenciju.

Kako se leči?

S obzirom da ne postoje karakteristični simptomi postojanje visokog očnog pritiska može se otkriti jedino očnim pregledom. Pre merenja neophodno je u oko ukapati anestetik kako bi pritisak na rožnjaču bio potpuno bezbolan.

Ukoliko se primenjuje bezkontaktna metoda pomoću vazdušnog mlaza anestetik nije potreban.

Povišen očni pritisak

Nakon postavljanja dijagnoze pacijentu se prepisuje odgovarajuća terapija u vidu kapi. Njihovom redovnom primenom dolazi do regulisanja očnog pritiska. U ređim slučajevima kao terapija koristi se laser ili operativni zahvat.

Povišen očni pritisak ne treba olako shvatiti. Ukoliko se ne leči može da dovede do glaukoma, a zatim i do gubitka vida. Zato još danas zakažite kontrolni pregled u očnoj kući DOT OPTICS. Osim višedecenijske stručnosti, možemo se pohvaliti i bogatim izborom okvira, dioptrijskih stakala i kontaktnih sočiva.

 

Korpa0
Nema proizvoda u korpi!
Nastavi sa kupovinom
0