Igre za razvoj vida kod dece

Igre za razvoj vida kod dece imaju važnu ulogu u odrastanju.

Od trenutka rođenja, vid deteta se postepeno razvija. U početku dete može da razlikuje svetlost, oblike i pokrete. Vid je tada nejasan, jer mrežnjača nije još uvek u potpunosti razvijena.

Ulaskom u drugi mesec dete počinje koordinirano da koristi oba oka, dok u narednim mesecima počinje da usklađuje pokrete očiju sa pokretima ruku. Oko prvog rođendana vid mališana dobija oštrinu. Ipak, nivo vida odrasle osobe dete dostiže tek u periodu od 3. do 5. godine.

S obzirom da 80 odsto naučenog u prvih 12 meseci dolazi kroz oči dobro razvijen vizuelni sistem je važan za celokupni razvoj. Zbog toga vam DOT OPTICS otkriva igre za razvoj vida kod dece.

Igre za razvoj vida kod dece do 6 meseci starosti

Dobra koordinacija ruku i očiju je neophodna za čitanje, pisanje, korišćenje makaza, bojenje unutar linija i bavljenje sportom. Mala deca mogu imati malo problema da usklade slike koje vide sa pokretima tela.

Da biste podstakli te veštine u razvoju vida stručnjaci savetuju da pomerate predmete ispred deteta. Najlakše je da kotrljate lopticu ispred njih. To će im pomoći da nauče da prate stvari očima.

Igre za razvoj vida kod dece

Obavezno ispunite njihovu okolinu bojom. Bebama može biti dosadno ako nema ništa zanimljivo za gledanje. Posebno su im fascinantne vrteške i viseće igračke iznad kreveta. Imajte u vidu da je potrebna raznolikost, te ove igračke menjajte vremenom novim. Takođe, možete da okružite mališana prugastim motivima, jer je u prirodi beba da posmatraju pruge. Najbolje je da pruge budu široke i u kontrasnim bojama.

Igra žmurke, tj. peek-a-boo kako se popularno naziva, je mnogo više od zabavljanja deteta. Zahvaljujući toj misterioznoj osobi ili predmetu koji neprestano nestaje kao magija beba vežba fokusiranje svojih očiju.

Igre za razvoj vida kod dece od 6 do 12 meseci starosti

Kako u ovom periodu beba počinje da razvija koordinaciju ruku i očiju, potrebno je da ima puno šarenih predmeta za hvatanje i igru.

Vreme je da peek-a-boo igru podignete na viši nivo. Umesto magičnog nestajanja neka igra poprimi pravi karakter žmurki, izazivajući dete da otkrije gde ste sakrili njihovu igračku.

Ovo je pravo doba i da započnete sa čitanjem priča detetu. Iako će proći još nekoliko godina pre nego što shvate kako funkcionišu slova i reči, šarene strane knjiga i priča koja ih prati imaju uticaj na vizuelni razvoj.

Igre za razvoj vida kod dece od 1. do 3. godine starosti

Vaša beba je sada dete! Vreme je da igre postanu složenije.

Jednogodišnjaci će dalje razvijati koordinaciju ruku i očiju tako što će poskakivati, bacati i juriti loptice, kao i druge predmete koji nisu namenjeni za to. Vizuelne veštine su povezane sa drugim važnim razvojnim veštinama, kao što su ravnoteža i razumevanje. Počeće da daju imena objektima i voleće konje za ljuljanje i druge jednostavne igračke za jahanje.

Igre za razvoj vida kod dece

Dvogodišnjaci će početi da otkrivaju svoje umetničke talente! Obavezno im dajte dosta materijala za crtanje. Ne samo da će im pomoći da uče, već će podstaći krajnji razvoj vida. U tome vam mogu pomoći i puzzle slagalice. Naravo, pri izboru vodite računa da budu primerene za detetov uzrast.

Nemojte zaboraviti da su za pravilan razvoj vida neophodni i redovni očni pregledi kod dece. Oni imaju veliki značaj i u pravovremenom otkrivanju očnih problema kod dece. Samim tim i sprečavanju ozbiljnih posledica po zdravlje očiju. Zato još danas zajedno sa svojim mališanom posetite očnu kuću DOT OPTICS. Kod nas vas čekaju stručnjaci sa višegodišnjim iskustvom u radu, kao i veliki izbor oblika okvira i kontaknih sočiva za decu.

Korpa0
Nema proizvoda u korpi!
Nastavi sa kupovinom
0