Najčešći očni problemi kod dece

Najčešći očni problemi kod dece su pratioci detinjastva mnogih. Najnovija istraživanja pokazuju da skoro 20% dece mlađe od 18 godina ima dijagnostikovano neko oboljenje očiju.

Razvoj vida je dinamičan proces, koji se odvija postepeno. U prvim mesecima dete počinje da se fokusira na stvari oko sebe. Sa šest meseci ima dosta dobar vid, a sa 10 meseci se razvija koordinacija između očiju i ruku. Vidnu oštrinu odraslih dete dostiže sa 5 godina.

Pravilan razvoj vida nije ključan samo za zdravlje očiju, već i za psihomotorni razvoj. Zbog toga je veoma važno rano otkrivanje očnih problema, jer je lečenje brže i efikasnije.

Imajući ovo u vidu DOT OPTICS vam otkriva koji su najčešći očni problemi kod dece i kako da ih prepoznate.

Refrakcione greške

Prvo mesto liste najčešći očni problemi kod dece zauzimaju refrakcione greške. Odnosno, greške u fokusiranju svetlosti koje izazivaju smanjene vidne oštrine oka.

Iako postoji više vrsta, najzastupljenije kod dece su astigmatizam, miopija i hiperopija.

Najčešći očni problemi kod dece

Astigmatizam je stanje koje karakteriše nepravilno zakrivljena rožnjača, te se svetlost ne prelama u svim meridijanima jednako. Posledica toga jeste da se posmatrani objekti vide nejasno, pa i razvučeno i iskrivljeno.

Miopija, tj. kratkovidost se javlja kada je očna jabučica izdužena ili je rožnjača previše strma. Tada svetlosni zraci padaju u fokus ispred mrežnjače, što stvara zamućenje vida na daljinu. Dete jasno vidi predmete koji su blizu, ali ne i one koji su na većoj udaljenosti.

Za razliku od miopije, kod hiperopije (dalekovidosti) svetlosni zraci padaju u fokus iza mrežnjače. Samim tim se i problem sasvim drugačije manifestuje. To znači da se jasno mogu videti udaljeni predmeti.

Znaci na koje roditelji treba da obrate pažnju jesu često žmirkanje ili naginjanje glave, problemi prilikom pisanja i čitanja, učestale glavobolje i zamor oka nakon obavljanja vizuelno zahtevnih aktivnosti.

Strabizam

Strabizam je nedostatak koordinacije između očiju deteta, te ne mogu da se u isto vreme zajedno fokusiraju na jednu sliku. Obično se ispoljava odmah po rođenju, mada se u pojedinim slučajevima javlja iznenada u dobi od oko dve godine.

Roditelji mogu jasno da primete strabizam, jer oko skreće levo, desno, gore ili dole. Neretko zahvata oba oka, te ona deluju „ukršteno“.

Ukoliko se ne leči, strabizam dovodi do drugih problema. Jedan od njih jeste nepravilan položaj glave. U nastojanju da „poravna“ oči dete stalno naginje glavu u jednu stranu. Takođe, može da izazove ambliopiju, pa i gubitak vida.

Ambliopija

Kada se pominju najčešći očni problemi kod dece ne treba zaboraviti ambliopiju.

Lenje oko, kako se popularno naziva, se javlja kada mozak vašeg deteta i jedno oko ne rade zajedno. Zato je ono slabije od drugog oka, te ne postiže normalnu oštrinu ili funkciju vida.

Ambliopiju je teško dijagnostikovati, jer se dete oslanja na svoje „dobro“ oko i možda nije svesno problema. Ipak, postoje određeni znaci koji ukazuju. To su loša percepcija, dupli vid, često zatvaranje jednog oka, često trljanje očiju, žmirkanje.

Ukoliko nije tretirana na vreme, ambliopija može postati trajna.

Insuficijencija konvergencije

Insuficijencija konvergencije je stanje binokularnog vida koje utiče na koordinaciju mišića oka i vid na blizinu. Pojavljuje se kada oči deteta nisu u stanju da efikasno rade zajedno kako bi se fokusirale na objekat u blizini.

Najčešći očni problemi kod dece

Deca sa ovim problemom imaju poteškoće sa pažnjom i koncentracijom i žale se da se reči kreću ili skaču po stranici. Primetan je i zamagljen vid, dupli vid, umor, posebno pri čitanju. Mogu se javiti i mučnina, vrtoglavica, glavobolja.

Redovni očni pregledi dece su najbolja mera prevencije i ranog otkrivanja svih problema sa vidom. Zato još danas zakažite kontrolu u očnoj kući DOT OPTICS.

 

Korpa0
Nema proizvoda u korpi!
Nastavi sa kupovinom
0