Dečija oftalmologija

Dečija oftalmologija je grana medicine koja se bavi bolestima očiju kod najmlađih, uključujući bolesti vidnog puta.

Oko je složen organ. Njegov razvoj započinje još u trudnoći, a po rođenju odvija se dinamičnije. U prvim nedeljama života, bebe vide nejasno i uglavnom u nijansama sive boje. Do 3. meseca poboljšava se vidna oštrina i osetljivost na svetlost. Sa 10 meseci razvija se koordinacija između očiju i ruku. Dok u 5. godini deca dostižu vidnu oštrinu odraslih osoba.

S obzirom da je pravilan razvoj vida ključan ne samo za zdravlje očiju, već i za psihomotorni razvoj, dečija oftalmologija je jedna od važnih oblasti kojima se roditelji trebaju posvetiti.

Prvi očni pregled kod dece

Oftalmološki pregled deteta jedan je od najvažnijih pregleda u prvim godinama života. Dečija oftalmologija naglašava da prvi pregled treba obaviti do 2. godine života. Kod prevremeno rođene dece, prvi pregled treba obaviti do 6. meseca života.

Sledeći preventivni pregled očiju treba obaviti kada dete napuni 4 godine. Zatim pre polaska u školu. Na taj način poremaćaji vida mogu se otkriti u ranoj fazi, kada je lečenje efikasnije. Samim tim je omogućen razvoj punog potencijala dečjeg vida.

Dečija oftalmologija

Kako se dete približava vidnoj oštrini odraslih smanjuje se dejstvo terapije i korektivnih vežbi.

Očni pregled kod deteta obuhvata određivanje vidne oštrine na blizinu i daljinu i testove za strabizam i stereovid. Podrazumeva i širenje zenica kako bi se odredila dioptrija. Poslednji deo čini detaljan pregled prednjeg i zadnjeg dela oka.

Najčešće bolesti kojim se bavi dečija oftalmologija

Najčešći očni problemi kod dece su strabizam, slabovidost, dečja katarakta i nistagmus.

Strabizam, tj. razrokost je poremećaj položaja ili pokretljivosti očiju, te ne postoji koordinacija između očiju deteta. Zdrave oči istovremeno gledaju u istu tačku, a kod strabizma oči ne mogu u isto vreme zajedno da se fokusiraju na jednu sliku.

Obično je strabizam urođen ili se razvija u ranom detinjstvu. Mada se može javiti i kasnije kao posledica mehaničkih povreda, neuroloških i internističkih bolesti.

Slabovidost kod dece je senzorni poremećaj koji karakteriše nedovoljna razvijenost vidne oštrine. Kako mozak ne može da prepozna vid iz oka sve više se oslanja na drugo, jače oko. Lenjo oko, kako se još naziva slabovido oko, postaje zapostavljeno, što dodatno otežava njegov razvoj.

Dečja katarakta je urođena. Na njenu pojavu utiču razni virusi, bakterije i infekcije tokom trudnoće. Može biti i posledica poremećaja u razvoju.

Kod katarakte očno sočivo je zamućeno, te je sprečen ulazak svetla u oko. Time je ne samo otežan vid, već onemogućen i njegov pravilan razvoj.

Nistagmus predstavlja titranje oka. Manifestuje se iznenadnim trzajevima očiju u stranu ili gore-dole. Ovaj problem se razvija odmah po rođenju ili u prvim mesecima.

Znaci koji ukazuju da dete ima problema sa vidom

Iako se problemi sa vidom kod najmlađih najčešće otkriju pri pregledu, postoje određeni znaci koji jasno ukazuju. Promene na očima deteta, skretanje jednog oka u stranu, pojačano suzenje očiju, promene na kapcima – samo su neki od njih.

Dečija oftalmologija

Očni pregled je neophodan i ako ste primetili da dete ne može pogledom da prati predmet ispred sebe i nespretnije je nego druga deca njegovog uzrasta.

Redovni očni pregledi su najbolja mera prevencije, zato još danas zakažite kontrolu na klinici  „Bulevar“  u okviru koje možete kupiti naočare za svoje mališane u Dot Optics-u.

 

 

Korpa0
Nema proizvoda u korpi!
Nastavi sa kupovinom
0