Slabovidost kod dece

Slabovidost kod dece je jedan od najčešćih problema kojim se bavi dečija oftalmologija. U pitanju je senzorni poremećaj koji je posledica nemogućnosti da se razvije vidna oštrina na jednom ili na oba oka. To znači da mozak i oko mališana ne funkcionišu zajedno. Odnosno, mozak ne može da prepozna vid iz oka. Zbog toga počinje sve više da se oslanja na drugo, jače oko, dok vid slabijeg oka vremenom postaje gori.

Može biti urođena i funkcionalna. Urođena slabovidost kod dece ima organsku osnovu. Javlja se odmah po rođenju usled urođene katarakte i nekih bolesti mrežnjače. Funkcionalna se razvija u ranom detinjstvu tako da u određenoj meri utiče na razvoj vida.

Ukoliko se slabovidost otkrije na vreme lečenjem se mogu sprečiti dalji problemi sa vidom. Imajući ovo u vidu DOT OPTICS vam otkriva kako da prepoznate problem.

Zašto se javlja slabovidost kod dece?

Slabovidost mogu da izazovu različita oftamološka stanja. Najčešći uzrok je strabizam. Razrokost, kako se popularno naziva, javlja se kada oba oka ne mogu istovremeno da gledaju u istom pravcu. Zbog toga jedno oko gleda u predmet posmatranja, a drugo se kreće u drugom pravcu.

Slabovidost kod dece

Refrakcione greške su drugi čest pokretač slabovidosti. Kako one otežavaju pravilno fokusiranje slike na mrežnjaču nastaje problem sa vidom na daljinu (miopija), na blizinu (hipermetropija) ili sa jasnoćom vida (astigmatizam).

Slabovidost se obično javlja kod viših, nekorigovanih diotrija. Posebno kod dalekovidosti i astigmatizma.

Genetika, takođe, ima važnu ulogu. Veća je verovatnoća da će se javiti ukoliko je već u porodici registrovana.

U faktore rizika svrstavaju se i prerano rođenje i poremećaji u razvoju.

Kako prepoznati slabovidost kod dece?

Često žmirkanje dok gleda i trljanje očiju, naročito, uveče jasni je znak da postoji problem sa vidom kod deteta.

Na slabovidost može da ukaže i držanje glave. Naime, naginjanje glave u stranu kako bi se bolje fokusiralo na neki predmet ili zatvaranje jednog oka da bi bolje videlo su karakteristični simptomi.

Slabovida deca se često smatraju nespretnim, jer udaraju o predmete dok se kreću i ne mogu da procene daljinu predmeta. Neretko ne prepoznaje poznate likove u daljini, dok veoma blizu stoje ispred televizora.

Kako se leči slabovidost kod dece?

Tretman za slabovidost podrazumeva otklanjanje uzroka koji su ga izazvali. To obuhvata nošenje naočara ili kontaktnih sočiva kod refrakcionih grešaka, lečenje strabizma ili operaciju katarakte.

Slabovidost kod dece

Sledeći korak jeste ponovno učenje mozga da koristi i slabije oko. U tu svrhu dete je obavezno da nosi specijalni povez preko jačeg oka. Na taj način slabovido oko se podstiče da preuzme funkciju vida. Povez se nosi nekoliko sati dnevno, zavisno do stepena slabovidosti. Tako, na primer, neka deca treba da nose povez samo 2 sata dnevno, dok druga tokom čitavog dana.

Umesto poveza mogu se koristiti i specijalne kapi, koje se stavljaju jednom dnevno u jače oko. Kako dovode do primevremenog zamućivanja vida u ovom oku, mozak je primoran da se oslanja na slabije oko.

Očni pregled kod dece čini osnovu očuvanja vida. Zato još danas sa svojim mališanom posetite očnu kuću DOT OPTICS.

 

Korpa0
Nema proizvoda u korpi!
Nastavi sa kupovinom
0