Spušten očni kapak

Spušten očni kapak, kao što naziv kaže, predstavlja dugotrajno stanje kod kog je gornji kapak znatno niže postavljen od normalnog.

Oči vašeg deteta su divan prozor u njegovu ličnost, raspoloženje i emocije. Samo jednim pogledom mogu da prenesu radost, tugu, bol, pa i radoznalost i zbunjenost. Međutim, kada mališan ima abnormalno spušten gornji kapak koji delimično zaklanja njihov pogled otežan je kontakt očima. Samim tim i komunikacija i otkrivanje emocija.

Ptoza, kako se stručno naziva spušten očni kapak, je čest problem kod dece. Istraživanja pokazuju da se sa njim suočava oko 6 odsto svetske populacije mlađe od 19 godina.

Imajući ovo u vidu DOT OPTICS vam otkriva moguće uzročnike.

Zašto se javlja ptoza kod dece?

Velika većina dece sa ptozom ima urođeni oblik poremećaja. To znači da je bio prisutan pri rođenju. Javlja se kod jedne od 840 novorođenih beba. Pri čemu u približno 70 odsto slučajeva ovo stanje zahvata samo jedno oko.

Spušten očni kapak,

Kongenitalna (urođena) ptoza je skoro uvek rezultat neke vrste problema sa mišićem levatorom, najčešće njegovog lošeg razvoja. U pitanju je mišić koji drži kapak podignutim kada su oči vašeg deteta otvorene. Takođe, može biti rezultat problema sa nervom u zahvaćenom kapku ili genetske ili hromozomske abnormalnosti.

Dete sa urođenom ptozom može se roditi i sa drugim koegzistirajućim problemima oka, uključujući strabizam (razrokost), refrakcione anomalije ili abnormalne izrasline.

Ponekad se spušten očni kapak razvija kasnije u detinjstvu. Tada predstavlja znak ozbiljnijeg zdravstvenog stanja.

Stečena (akvirirana) ptoza je obično prvi uočljivi simptom mijastenija gravis. Ovaj retki autoimuni poremećaj uzrokuje da mišići oko očiju oslabe nakon perioda aktivnosti. Mada može biti i simptom drugih oboljenja. Hornerov sindrom, progresivna spoljašnja oftalmoplegija, infekcija, tumor očnih kapaka – neke su od od najčešćih.

Kako prepoznati spušten očni kapak kod dece?

Simptomi ptoze mogu biti vrlo blagi, te ih je gotovo nemoguće primetili. Jasno spušten kapak tako da je jedno oko više otvoreno od drugog je karakteristični znak. Ukoliko je razlika veoma mala može biti i posledica premora i nestaje sama od sebe. Upravo zbog toga treba obratiti pažnju na druge simptome.

Deca s ptozom često naginju glavu unazad, podižu bradu ili podižu obrve kako bi videli bolje. Vremeno, to dovodi do problema sa vratom. Može se uočiti i da rubovi gornjih kapaka nisu poravnati jedan s drugim.

Kada je spušten očni kapak izazvan mijastenijom gravis ili nekim drugim neurološkim poremećaja javlja se i otežano zatvaranje oka i treptanje.

Posledice spuštenog očnog kapka

Spušten očni kapak nije samo da estetski problem. Ukoliko se ne leči može da izazove brojne komplikacije.

Ptoza otežava razvoj vida kod mališana. Kao posledica ovog stanja nastaje ambliopija ili kasni razvoj vizualne sposobnosti.

S obzirom da kapak vrši pritisak na prednji deo oka, može da promeni oblik oka tako da dovede do distorzije. Česte su i upale oka, a može doći i do zakrivljenog rasta trepavica.

Spušten očni kapak,

Kapci štite oko od ulaska prašine i stranih tela. Ujedno, održavaju oko vlažnim. Ako kapak ne može u potpunosti da se zatvori javlja se sindrom suvog oka. Tada mozak šalje signale žlezdama za proizvodnju suza, te dolazi do prekomernog lučenja suza.

Očni pregled je najbolja preventivna mera za očuvanje zdravlja očiju dece. Zato na vreme, sa svojim mališanom, posetite očnu kuću DOT OPTICS.

Korpa0
Nema proizvoda u korpi!
Nastavi sa kupovinom
0