Problemi sa vidom u trudnoći

Problemi sa vidom u trudnoći nisu retka pojava.

Trudnoća je najlepši period u životu svake žene. Dane ispunjene iščekivanju malog bića prati neizmerna radost. Međutim, ovaj period donosi i niz promena u telu. One štite fetus. Ujedno pripremaju majku za porođaj.

S obzirom da dolazi do povećanja nivoa hormona progesterona i zadržavanja tečnosti u organizmu promene se dešavaju i na nivou vida. Obično su privremene, te nestaju nakon porođaja. Ipak, pravilna nega očiju i redovni očni pregledi su ključni za očuvanje vida tokom trudnoće.

Imajući ovo u vidu DOT OPTICS vam otkriva koji su najčešći problemi sa vidom u trudnoći.

Zamagljen vid

Zadržavanje tečnosti u organizmu čest je pratilac trudnoće. Verovali ili ne, može da utiče na promenu debljine i oblika rožnjače. Posledica toga jeste pojava zamagljenog vida, te se posmatrani objekti ne mogu jasno videti. Odnosno, deluje kao da ih gledate kroz maglu.

Zamagljen vid se može javiti na oba oka. Mada kod nekih je prisutan samo na jednom. Takođe, može biti samo u jednom delu vidnog polja.

Problemi sa vidom u trudnoći

Gubitak vidne oštrine, takođe, može biti posledica preteranog naprezanja ili grča. Naime, ceo organizam žene u trudnoći radi pod većim opterećenjem, uključujući i akomodacijski mišić koji omogućava razlikovanje predmeta bez obzira na njihovu udaljenost. Zbog toga se može javiti „lažna kratkovidnost“, tj. pseudokratkovidost.

Ova promena dioptrije je neznatna i privremena. Samim tim, u najvećem broju slučajeva, ne zahteva nova dioptrijska stakla

Sindrom suvog oka

Hormonske promene utiču i na sastav suznog filma. Zato je pojačana suvoća oka čest problem trudnica. Tome doprinosi i smanjeni broj treptaja tokom ovog perioda.

Sindrom suvog oka tokom trudnoće naročito je izražen kod žena koje nose kontaktna sočiva.

Da biste sprečile nelagodu koju donose suve oči neophodno je poboljšati vlažnost oka. U tome vam mogu pomoći adekvatne kapi. Vodite računa da one budu bez konzervansa. Preporučljivo je i da pravite veće pauze tokom rada za računarom. Dok upotrebu mobilnih telefona treba u što većoj meri smanjiti.

Buduće mame koje nose sočiva mogu u ovom periodu da ih zamene naočarama za vid. Ukoliko ne žele da se odreknu sočiva stručnjaci savetuju da ih nose kraći vremenski period i izbegavaju spavanje sa njima.

 Problemi sa vidom u trudnoći koji ukazuju na ozbiljna stanja

Preeklampsija je ozbiljna komplikacija koja se javlja u trudnoći. Tačnije, nakon dvadesete nedelje trudnoće. U pitanju je multisistemski poremećaj, koji je jedan od vodećih uzročnika bolesti i smrtnosti u ovom periodu. Istraživanja pokazuju da je od ukupnog broja preminulih trudnica preeklampsija uzrok fatalnog ishoda u oko 15 % slučajeva.

Upravo problemi sa vidom u trudnoći mogu biti simptomi preeklampsije. To su, pre svega, privremeni gubitak vida i osetljivost na svetlo. Zatim, zamućen vid ili pojava duplog vida i bljeskovi u oku.

Problemi sa vidom u trudnoći

Očna kuća DOT OPTICS ima višedecenijsko iskustvo u primarnoj pomoći i zaštiti vašeg vida. Osim izuzetne brige i stručnosti kod nas možete pronaći i veliki izbor okvira za naočare, dioptrijskih stakala, uključujući i najtanja Tokai, kao i kontaktnih sočiva vrhunskog kvaliteta.

Korpa0
Nema proizvoda u korpi!
Nastavi sa kupovinom
0