Dečije naočare za vid

Dečije naočare za vid maju važnu ulogu u očuvanju zdravlja mališana.

Vizuelni sistem kod deteta se razvija tokom prvih sedam do osam godina života. Upravo u tom periodu neotkriveni problemi sa vidom mogu uticati na performanse vašeg deteta. Takođe, mogu uticati na celokupni razvoj, naročito na psihomotorni.

Imajući ovo u vidu DOT OPTICS vam otkriva sve što treba da znate o naočarama za decu.

Kada su potrebne dečije naočare za vid?

Najčešći očni problemi kod dece koji zahtevaju nošenje naočara jesu strabizam, astigmatizam, miopija, hiperopija i ambliopija.

Strabizam ili razrokost, kako se još naziva, predstavlja poremećaj položaja ili pokretljivosti očiju. Naime, ne postoji koordinacija između očiju deteta tako da one ne mogu u isto vreme zajedno da se fokusiraju na jednu sliku.

Dečije naočare za vid

Ovaj problem se može jasno uočiti, jer se jedno oko kreće u stranu. Kao ostali simptomi navode se nepravilan položaj glave, razdvojene slike, dvostruki vid (diplopija), česte glavobolje.

Refrakcione greške su vodeći uzročnik nošenja dioptrijskih naočara za decu. Tu spadaju miopija, hiperopija i astigmatizam.

Miopija (kratkovidnost) predstavlja nemogućnost jasnog vida predmeta na daljinu, jer se svetlosni zraci seku ispred mrežnjače.

Kod hiperopije (dalekovidnosti) svetlosni zraci se seku iza mrežnjače, te se javlja mutan vid predmeta koji su blizu.

Astigmatizam karakteriše nepravilno zakrivljena rožnjača. Zbog toga se svetlosni zraci ne prelamaju u jednoj tački, već se rasipaju tako da se posmatrani predmeti ne vide jasno i deluju razvučeno i iskrivljeno.

Ambliopija, odnosno slabovidnost kod dece je smanjenje oštrine vida uzrokovane slabljenjem jednog oka zbog neaktivnosti. Vremenom, mozak se sve više oslanja na jače oko, dok vid iz neaktivnog oka ne može da prepozna.

Kako izabrati dečije naočare za vid?

Dečije naočare za vid treba ne samo da budu komforne za nošenje, već i da isprate sve aktivnosti mališana. Preporučuje se da okvir bude lagan, izdržljiv, fleksibilan i veselih boja kako bi mališanu bio privlačan za nošenje.

Dimenzije su još jedna važna karakteristika. To znači da ne treba da budu ni prevelike, ni preuske, već dovoljno široke da odgovaraju širini lica i visoke tako da ne prelaze obrve. Na taj način je obezbeđeno da oko bude u centru okulara.

Pored materijala okvira treba obratiti pažnju i na materijal stakala. Stručnjaci savetuju da izaberete ona koja sadrže UV filter, antirefleksni sloj i tvrdi sloj, tj. premaz koji štiti od ogrebotina.

Kako navići dete da nosi naočare?

Mnoga dece imaju odbojnost od naočara za vid. Da bi period prilagođavanja na njihovo nošenje bio brz i uspešan morate imati strpljenje i pozitivan stav. Pre svega budite iskreni i objasnite svom mališanu zašto su mu naočare potrebne. Obavezno ga uključite u proces izbora kako biste bili sigurni da mu se okvir dopada. Ovo je i najveći preduslov da će ih rado nositi.

Dečije naočare za vid

Najbolje je da se period prilagođavanja odvija postepeno. To znači da dete prvih dana nosi naočare u kratkim vremenskim periodima. Nakon toga povećavajte njihovo vreme nošenja.

Dečije naočare za vid vrhunskog kvaliteta možete pronaći u bogatoj ponudi očne kuće DOT OPTICS.

 

 

Korpa0
Nema proizvoda u korpi!
Nastavi sa kupovinom
0