Titranje oka

Titranje oka predstavlja nehotičan pokret ili grč očnih mišića koji se ne može kontrolisati.

Jedan mišić zatvara kapak, a drugi ga podiže. Problemi sa bilo kojim od ova 2 mišića, a ponekad i sa oba, mogu uzrokovati titranje oka.

Postoje različite vrste titranja. Najčešća je miokimija. Ova vrsta trzaja ili spazma je veoma česta i dešava se većini ljudi u nekom trenutku. Može zahvatiti gornji ili donji kapak, obično samo na jednom oku.

U ovom slučaju titranje oka može varirati od jedva primetnog do iritantnog, pri čemu nestaje za kratko vreme. Mada se može ponoviti za nekoliko sati ili dana.

Druga vrsta je poznata kao benigni esencijalni blefarospazam. Počinje pojačanim titranjem oba oka i može dovesti do stiskanja očnih kapaka. Iako je retka pojava, može biti izuzetno jaka i uticati na sve aspekte života.

Hemifacijalni spazam obuhvata mišiće na jednoj strani lica, uključujući i očni kapak. Titranje može početi oko oka, a zatim se proširiti na druge delove lica.

Zašto se javlja titranje oka?

Uzroci su različiti. Digitalno naprezanje očiju je glavni izazivač. S obzirom da živimo u modernom dobu, mobilni telefoni i računari su deo naše svakodnevnice. Samim tim i štetne posledice njihove višečasovne upotrebe.

Titranje oka

Umor je jedan od vodećih uzroka. Verovali ili ne, samo jedna noć nedovoljnog sna može da dovede do ovog problema. Uticaj stresa na oči, takođe, se manifestuje njihovim titranjem.

Titranje oka može biti i fiziološki efekat konzumiranja previše kofeina. Zato stručnjaci savetuju da je dnevno dovoljno jedna ili 2 šolje kafe.

Slično tome, prevelik unos alkohola može izazvati isti problem. Titranje se neretko javlja i dan kasnije.

Kao uzročnik navodi se i sindrom suvog oka. On je najčešće posledica prirodnog procesa starenja, prekomerne upotrebe elektronskih uređaja, ali i određenih lekova.

Tačan uzrok benignog esencijalnog blefarospazma nije poznat. Genetika igra važnu ulogu. Dok nova istraživanja pokazuju da postoji veza sa deficitom dopamina u bazalnim ganglijama.

Hemifacijalni spazam obično izaziva krvni sud koji pritiska facijalni nerv.

Titranje oka može biti simptom određenih neuroloških stanja. Distonija, multipla skleroza, Parkinsonova bolest, Belova paraliza neka su od njih.

Simptomi titranja oka

Titranje oka se razlikuje po jačini i učestalosti. Blago titranje se javlja samo kao osećaj. Za razliku od njega, izraženije titranje moguće je jasno uočiti od strane drugih ljudi. U težim slučajevima može doći do nasilnog zatvaranja kapka koje traje nekoliko sekundi.

Karakteristični znak često prati iritacija očiju, povećana stopa treptanja, osetljivost na svetlost. Ukoliko titranje oka traje u dužem periodu mogu nastati i problemi sa vidom.

Kako se osloboditi titranja oka?

Tretman za titranje oka zavisi od uzroka. Kako je u većini slučajeva bezopasne prirode, dovoljno je promeniti životne navike. Odnosno, smanjiti vreme provedeno ispred monitora. Zatim, svesti unos kofeina i alkohola na minimum.

Zdrav san i izbegavanje stresnih situacija se podrazumevaju. Preporučuje se uravnotežena ishrana kako biste bili sigurni da dobijate dovoljno hranljivih materija.

Titranje oka

Ukoliko titranje oka traje duže od nedelju dana posetite oftalmologa.

Očna kuća DOT OPTICS ima višedecenijsko iskustvo u opštim očnim pregledima i otkrivanju problema sa vidom. Pored izuzetne posvećenosti, možemo se pohvaliti i dostupnošću svih vrsta kontaktnih sočiva i dioptrijskih stakla, uključujući i najtanja Tokai stakla.

Korpa0
Nema proizvoda u korpi!
Nastavi sa kupovinom
0