Pucanje kapilara u oku

Pucanje kapilara u oku čest je oftalmološki problem.

Konjuktiva je prozirna membrana koja prekriva oko. Sadrži mnoštvo malih krvnih sudova koji se nalaze neposredno ispod površine oka. Oni imaju važnu ulogu u snabdevanju oka kiseonikom i hranjivim materijama. Međutim, skloni su pucanju.

U tom slučaju krv iz oštećenog krvnog suda se razliva između slojeva vezivnog tkiva. Kako tkivo nije u stanju odmah da upije svu razlivenu krv na beonjači se javlja krvava mrlja.

Konjunktivalna sufuzija, kako se pucanje kapilara u oku stručno naziva, zbog svog izgleda izaziva veliku zabrinosti. U većini slučajeva stanje je bezazleno. Mada ga ne treba zanemarati, jer može da ukaže na neke druge zdravstvene probleme.

Imajući ovo u vidu DOT OPTICS vam otkriva uzroke pucanja kapilara u oku.

Uobičajeni razlozi

Najčešće je pucanje kapilara u oku spontano. Skoro polovina ovih slučajeva je idiopatskog karaktera. To znači da ne može da se odredi tačan uzrok. Svakodnevni stres, brojne obaveze i napori u života mogu da izazovu problem.

Spontano pucanje kapilara u oku javlja se i prilikom jakog kijanja ili kašljanja. Zatim, dizanja tereta ili drugog naprezanja, uključujući i onaj koji žene trpe tokom porođaja. Može nastati i pri plakanju, povraćanju ili kada patimo od opstipacije.

Pucanje kapilara u oku

Trauma, takođe, predstavlja čest uzrok. Obično do toga dovodi jako trljanje oka ili neko strano telo u oku. Traumatsko pucanje kapilara može da izazove i nošenje i stavljanje kontaktnih sočiva, kao i komplikacije nakon operacije oka.

U pokretače se svrstavaju i virusne infekcije, povišena telesna temperatura, pa i upotreba pojedinih lekova koji se koriste u sprečavanju zgrušavanja krvi.

Na pucanje kapilara u oku mogu da utiču i određeni spoljašnji faktori. Boravak u prostoriji sa suvim, ustajalim vazduhom dovodi do isušivanja očiju, što čini kapilare osetljivijim na pucanje. Tome može doprineti i nagla promena atmosferskog pritiska, kao što se dešava prilikom putovanja avionom.

Pucanje kapilara u oku usled bolesti

Iako ređe, pucanje kapilara može biti izazvano nekim bolestima, pre svega, šećernom bolešću. Naime, dijabetes utiče na vid tako što oštećuje krvne sudove. Zbog toga oni postaju osetljiviji na svakodnevne napore i skloni su krvarenju.

Visok krvni pritisak je jedan od glavnih uzroka. Nelečena hipertenzija može da dovede i do ozbiljnijih oftalmoloških problema, kao što su infarkt oka i hipertenzivna retinopatija.

Kao faktori rizika navode se i autoimune bolesti. Naročito lupus, reumatoidni artritis, granulomatoza sa poliangiitisom i Behčetova bolest.

Lečenje

Konjunktivalna sufuzija obično ne zahteva složeno lečenje, pri čemu crvena mrlja na oku spontano prolazi u roku od 7 do 10 dana.

Terapija ima za cilj ublažavanje tegoba, kao što su osećaj napetosti, peckanje, bol ili svrab. U tu svrhu se koriste kapi za oči. Pomoću njih vrši se vlaženje i podmazivanje oka. Samim tim nelagoda nestaje.

Pucanje kapilara u oku

Ukoliko je pucanje kapilara u oku posledica trauma biće potrebni dodatni tretmani. U slučaju infekcije prepisuju se antibiotske kapi ili mast za oči, dok kod zdravstvenih stanja koja su dovela do ovog problema lečenje podrazumeva medikamente za osnovno oboljenje.

Očna kuća DOT OPTICS ima višedecenijsko iskustvo u primarnoj pomoći i zaštiti vašeg vida. Pored izuzetnog znanja i posvećenosti možemo se pohvaliti i velikim izborom okvira za naočare, dioptrijskih stakala i kontaktnih sočiva vrhunskog kvaliteta.

Korpa0
Nema proizvoda u korpi!
Nastavi sa kupovinom
0