Bifokalna stakla

Bifokalna stakla predstavljaju vrstu stakala koja imaju 2 vidna polja podeljena primetnom segmentnom linijom. Gornje vidno polje je za daljinu i ono je veće, dok se u donjem, manjem delu nalazi vidno polje za blizinu. Kako se ono obično koristi za čitanje, naočare sa ovim staklima često se nazivaju naočare za čitanje.

Kada su se pojavila bifokalna stakla?

Verovali ili ne, bifokalna stakla postoje više od 2 veka. Benjamin Franklin je zaslužan za njihov pronalazak. Ovaj američki pisac, naučnik, pronalazač i diplomata došao je na ideju da prepolovi svoja stakla na naočarima kako bi mogao da čita sa usana francuskih govornika na dvoru. Zapravo, to je bio jedini način da ih razume.

Pojedini osporavaju Franklinu zasluge za otkriće bifokalnih stakala. Kao razlog za to navode da su optičari već bili upoznati sa njima kada je čuveni naučnik došao da naruči naočare ovog tipa. Ipak, istorijski podaci potvrđuju da je on bio jedan od prvih ljudi koji je nosio naočare sa bifokalima i time doveo do njihove popularizacije.

Druga grupa ističe da je Franklin nosio ovakve naočare i mnogo pre 60-ih godina 18. veka, kada se javila potreba za čitanjem sa usana francuskih govornika. Čak je i izumitelj John Isaac Hawkins, koji je skovao termin bifokalni 1824, njihovo otkriće pripisao Benjaminu Franklinu.

U početku, bifokalna stakla bila su dizajnirana sa najkonveksnijim sočivima (za gledanje izbliza) u donjoj polovini okvira i najmanje konveksnim sočivima u gornjoj. Sve do početka 20. veka 2 odvojena presečena sočiva kombinovana su u oblik okvira. Montiranje 2 polu sočiva u jedan okvir dovelo je do brojnih komplikacija i učinilo takve naočare prilično krhkim. Danas se većina bifokala stvara oblikovanjem segmenta za čitanje u primarno sočivo.

Vrste bifokalnih stakala

Zavisno od oblika i veličine segmenta za čitanje postoje različite vrste bifokalnih stakala.

U večini slučajeva deo za blizinu je u obliku polumeseca ili slova „D“. Uperen je prema nosu i nadole prema dnu okvira tako da se gornji i donji deo stakla mogu jasno razlikovati jedan od drugog. Dužina donjeg segmenta se kreće između 25 i 28 mm.

Bifokalna stakla

Bifokalna stakla sa okruglim delom za čitanje, koji je smeštem u centru donje polovine, pružaju više prostora za lako prilagođavanje između 2 različite dioptrije. Segment za blizinu je dužine 22 ili 24 mm. Ova stakla se danas vrlo retko koriste.

Posebnu grupu čine bifokalna stakla sa punom donjom polovinom sočiva. To znači da su gornji i donji deo stakla podeljeni na 2 jednake polovine tako da se između njih pruža tanka, ali veoma vidljiva linija. Upravo zbog linija preko stakla, njihova popularnost je vremenom opala. Mada su ih u velikoj meri koristili zaposleni koji veći deo radnog dana provode za računarom.

Kada se koriste bifokalna stakla?

Bifokalna stakla se primenjuju kod različitih oftamoloških stanja, pre svega kod presbyopije.

Staračaka dalekovidost, kako je presbyopia poznata, predstavlja stanje oka kod kog je smanjena sposobnost fokusiranja na obližnje objekte, što čini vid zamućenijim. Osobe sa ovim problemom, takođe, se suočavaju sa poteškoćama u fokusiranju sa udaljenosti na blizinu. Presbyopia se postepeno javlja posle 40. godine života, a ulaskom u pozne godine nelagodnost postaje izraženija, te se javlja potreba za naočarima različite dioptrije. Da bi se izbegla upotreba 2 okvira sa monofokalnim staklima koriste se bifokalna.

Bifokalna stakla se primenjuju i kod akomodativne disfunkcije. Ona se najčešće javlja kod dece kao nemogućnost brzog fokusiranja sa daljine na blizinu. Osim zamagljenog vida, simptomi su i glavobolje, nelagodnost u oku, umor, mučnina pri kretanju i pojava dvostrukog vida.

Akomodativna ezotropija je još jedan problem kod kog su neophodni bifokali. U pitanju je stanje uzrokovano nepravilno razvijenim akomodacionim sistemom. Ova deca imaju ogromnu moć fokusiranja i njihove oči se okreću kada se fokusiraju na obližnje objekte i ponovo postaju ravne kada gledaju u daljinu. Da bi se ispravila velika količina nekorigovane dalekovidosti prepisuju se bifokalna stakla.

Bifokalna stakla

Sve vrste dioptrijskih stakala, kao i veliki izbor okvira, čekaju vas u očnoj kući DOT OPTICS.

Korpa0
Nema proizvoda u korpi!
Nastavi sa kupovinom
0