Bifokalna ili multifokalna stakla

Bifokalna ili multifokalna stakla? Pitanje koje često postavljaju osobe sa slabijim vidom.

Neminovnost je da oko 40. godine određene strukture u našim očima propadaju. Naime, u mlađim godinama kristalno sočivo je mekano i fleksibilno. Zahvaljujući tome lako menja oblik kako bi moglo da fokusira svetlost na mrežnjaču.

Međutim, starenjem ono postaje tvrđe i manje gipko. Posledica gubitka fleksibilnosti jeste otežano fokusiranje na predmete u blizini. Ova refraktivna greška, koja je čest pratilac starenja, zove se presbyopia, tj. staračka dalekovidost.

Razvija se, obično, postepeno. Vremenom, možete primetiti da sve više imate problema sa čitanjem knjige, novina ili poruka na telefonu. Prirodno je da ćete ih pomeriti dalje od vidnog polja kako bi vam slova bila jasnija.

Srećom, presbyopija se uspešno rešava odgovarajućim dioptrijskim staklima.

Šta su bifokalna, a šta multifokalna stakla?

Pre nego što krenete u razmatranje da li izabratiti bifokalna ili multifokalna stakla morate znati njihove osnovne karakteristike.

Bifokalna stakla imaju 2 vidna polja koja su podeljena primetnom segmentnom linijom. Pri čemu se u gornjem, većem, delu nalazi polje za korekciju vida na daljinu, dok je u donjem, manjem, delu vidno polje za blizinu.

Bifokalna ili multifokalna stakla

Na osnovu oblika ova 2 polja postoje različite vrste bifokalnih stakala. Najčešće je deo za blizinu u obliku polumeseca ili slova „D“ i smešten je tik uz dno okvira. Može biti i okruglog oblika. Tada se nalazi u sredini donje polovine, pružajući više prostora za lako prilagođavanje između 2 različite dioptrije.

Posebnu grupu čine bifokalna stakla sa punom donjom polovinom sočiva. To znači da su gornji i donji deo stakla podeljeni na 2 jednake polovine tako da se između njih pruža tanka, ali veoma vidljiva linija.

Multifokalna, odnosno progresivna stakla, su dizajnirana tako da postepeno menjaju snagu od vrha sočiva do dna. Na taj način omogućavaju glatki prelazak sa vida na daljinu, preko srednjeg/kompjuterskog vida, pa do vida na blizinu.

Za razliku od bifokalnih, progresivna multifokalna stakla nemaju jasne linije ili segmente. Područje za daljinu, takođe, je u gornjoj polovini, ali se na sredini nalazi progresivni kanal. Pomoću njega se postepeno menja polje za daljinu u polje za blizinu, koje je u sredini donjeg dela stakla.

Da li bolju estetiku donose bifokalna ili multifokalna stakla?

Na osnovu opisanih karakteristika jasno se može zaključiti da multifokalna stakla pružaju vizuelno mnogo lepši izgled. Ona nemaju primetnu liniju razdvajanja između 2 vidna polja. Zapravo, kod njih je karakterističan progresivan stil, te ne zahtevaju odvojene delove za vid na blizinu i na daljinu. Samim tim su privlačnija opcija pri izboru oblika okvira, jer ne morate brinuti da će neko primetiti da imate dve dioptrije.

Osim besprekorne estetike, ovakav dizajn stakla obezbeđuje gledanje na velikom rasponu udaljenosti, ne ograničavajući vas na dve udaljenosti. To je još jedna prednost koja multifokalna stakla čini popularnijim.

Da li su lakša za nošenje bifokalna ili multifokalna stakla?

Bez obzira da li se odlučite za bifokalna ili multifokalna stakla biće vam potrebno vreme da se prilagodite na njih.

Bifokalna ili multifokalna stakla

Zbog samog dizajna stakala mnogo je osetniji prelaz kod bifokalnih naočara, dok kod multifokalnih stakala postoji problem zamućenja perifernog vida, jer se samo na sredini nalazi polje za blizinu. Sa strane su periferne zone, koje stvaraju nejasna vizuelna područja.

Stručnjaci savetuju da u prvim danima nošenje ograničite samo na određene kućne aktivnosti. Zatim postepeno povećavajte vreme nošenja.

Bifokalna, multifokalna, kao i monofokalna stakla, čekaju vas u očnoj kući DOT OPTICS.

Korpa0
Nema proizvoda u korpi!
Nastavi sa kupovinom
0