Ako ste čitali moje pisanije u proteklih sedam dana,sigurna sam da ste sada već dobro upoznati sta je to što može da izazove suvoću Vašeg oka, ali i da sam Vam obećala da ćemo se u ovonedeljnom pozabaviti načinima dinagnostike te pojave kao i njenim uspešnim lečenjem .

Kao i obično odgovore na ova pitanja potražila sam od stručnjaka, jer Bože moj , ma koliko se trudila, samo iskustvo i rad sa njima nisu dovoljni da to ne učinim.

Elem, tako Vi i ja,a zahvaljujući ovom blogu  ,saznajemo da dijagnozu možete da dobijete isključivo obraćanjem oftamologu. Preporuku za odličnog stručnjaka medju njima,uvek možete (pod uslovom da ga još nemate), tražite kod nas u Dot optici.

Tako sam i ja saznala da oftamolog dijagnostikuje suvoću oka na osnovu kompletnog pregleda i anamneze . Naravno da postoje i brojni testovi kojima ispituje suvoću oka pacijenta,a samim tim i stadijum suvog oka,od čega pak zavisi i način lečenja . Kako saznajem,većina slučajeva suvog oka je dugotrajno stanje,te je i lečenje dugotrajno. Postoji čitav niz kapi i gelova koji uspešno pomažu kod toga.

Oni koji nemaju ili sadrže jako malo konzervansa su najbolji,po rečima stručnjaka jer smanjuju simptome iritacije oka.

U današnje vreme mnoge veštačke suze sadrže i Natrijum-hijulorant za koji se zna da je vrlo efikasan pri lečenju problema o kojem govorimo jer vezuje i zadržava naše prirodne suze na površini oka.

Malo je verovatno da će pogrešne kapi prouzrokovati bilo kakvu štetu,ali neće mnogo pomoći. Ukoliko Vam se učini da kapi koje koristite nemanu učinka,oftamolog će sem kapi prepisati i dodatne lekove.

Osim toga,dobro je znati da postoje stvari koje možete sami da učinite kako bi olakšali stanje u kom ste se našli. Naime, smanjiti temperaturu u prostoriji u kojoj se nalazite(jer centralno grejanje i visoke temperature ubrzavaju isparavanje. Češċe pauze pri radu na računaru,takodje mogu da budu od pomoći jer povećavaju  broj treptaja oka. Veliku pomoć pružaju i osveživači prostora jer čine da prostor dobije  vlažan vazduh,kažu oftamolozi.

Zaista je neprijatno i teško imati suve oči,no najbitnije je da znate da upravo to stanje često prouzrokuje smanjenje vida.

Nadam se da ce informacije dobijene iz prve ruke a koje sam upravo podelila sa Vama,olakšati stanje u kom se možda baš ovog trenutka nalazite.

No,ona uobičajena „čuvajte svoje oči“ će uvek biti prisutna.

Do novog susreta u Dot optici ili sredom na sajtu, budite zdravi!

 

 

 

Korpa0
Nema proizvoda u korpi!
Nastavi sa kupovinom
0