Ukoliko ste bar na blic virnuli u prošlonodeljni blog koji i dalje za temu ima pomagala „zlata vredna“ ili kontaktna sočiva,znate da sam se bavila eventualnim problemima koje izaziva voda (slana ili slatka) ali i infekcije izazvane prašinom pre svega iz aparata za rashladjivanje vazduha,tkz.klima.
Ni ovoga puta se nećemo mnogo udaljiti od teme ,te cemo se i dalje baviti eventualnim problemima na koje nailazimo dugotrajnim nošenjem kontaktnih sočiva.
Jedan od njih je i sindrom suvog oka koji je zapravo hronični nedostatak suza koje inače vlaže i samim tim,podmazuju oko. On naime,može da dovede do dugotrajne iritacije oka i tako ozbiljno ugrozi svakodnevicu nas koji nosimo pomenuto pomagalo.
No,to nije uvek tako. Osobe sa suvim očima ili nemaju dovoljnu kolicinu suza ili su im suze lošeg kvaliteta što uzrokuje prebrzo sušenje oka.
Obično je to oseċaj stranog tela u oku,a zapravo u njemu nema ništa.
No,svakako treba da znate da su osnovni simptomi suvog oka:
Osećaj stranog tela u oku
Crvenilo
Peckanje
Lepljiv sekret u oku
Nepodnošenje nošenja kontaktnih sočiva
Umorne oči
Poteškoće prilikom čitanja na ekranu
Povremo zamagljen vid koji se poboljšava treptanjem
Većinu pomenutih problema mogu rešiti veštačke suze u obliku kapi koje možete da kupite u apoteci.
Medjutim,na suze mogu da utiču i razni lekovi,kao i mnoga autoimuna i hormonska oboljenja ali i upala suzne žlezde oka kao i infekcija korena trepavice.
Oftamolozi ne retko napominju da je od izuzetne važnosti i pravilno nošenje,posebno mekih kontaktnih sočiva.
Zanimljivo je da se suvo oko najčešće javlja kod osoba starijih od 50 godina i zapravo je deo ljudskog starenja organizma. Razlog je manja efikasnost žlezda koje proizvode suze.
Veċ sam pomenula da klimatizovane prostorije,nečisti uslovi rada,kao i vetroviti,hladni i suvi vremenski uslovi,mogu takodje doprineti nastanku suvog oka.
Zato ċemo se veċ koliko u sledeċem blogu pozabaviti načinom na koji se može precizno dijagnostikovati suvoća oka ali i kako je uspešno lečiti.
Zato, čitamo se veċ koliko sledeće srede.
Do tada, vidimo se u Vašoj i našoj Dot optici!

Korpa0
Nema proizvoda u korpi!
Nastavi sa kupovinom
0