Još jedan četvrtak u Dot kući pretpostavlja ponovno druženje sa Vama u vidu novog bloga o kontaktnim sočivima.
I dok sam u nekoliko prethodnih priča akcenat stavljala na upotrebu kontaktnih sočiva kod dece,danas ću se ponovo obratiti svima koji imaju nameru ili su počeli upravo da ih koriste, jer ću govoriti o njihovom čuvanju i preduslovu za njihovu upotrebu bez bilo kakvih posledica.
Na samom početku,moram da priznam da mi se zahvaljujući ovoj temi od prvog trenutka kada sam je odabrala po glavi vrti vrrrrlo poznata scena, ponovljena nebrojeno puta u filmova kako strane,tako i domaće produkcije.
Znate ono kada nekome ispadne sočivo (uglavnom na javnom mestu) i kada prisutni padaju na kolena i pokušavaju da ga pronađu i vrate vlasniku koji bez njega nema šanse da kvalitetno nastavi dan?!
(teeth) Kakva,dozvolite mi da kažem glupost!
Ili možda neobaveštenost scenarista i režije!
Naime,ukoliko ste pročitali bar neki od blogova koje sam objavila na sajtu naše Dot optike,sigurna sam da znate da je scena o kojoj govorim vrlo blizu SF filmskim ostvarenjima.
Kontaktna sočiva,tj.njihova upotreba (to sigurna sam svi znate), zahteva maksimalnu čistoću. O tome sam toliko puta govorila u proteklih gotovo šest nedelja,da nema šanse da Vam je promaklo.
Dakle, ako Vam sočivo slučajno i ispadne,filmska scena u kojoj ga odmah po pronalaženju vraćate u oko ne da nije poželjna,već je i nemoguća.
Zamislite samo tu količinu bakterija koje bi u trenutku napale Vase čulo vida. Jeste?
Ja nesmem!
No,ako se tako nešto i dogodi,sočivo treba prvo dobro oprati rastvorom za pranje sočiva,a potom ih ostaviti u svežem,pomenutom rastvoru bar nekoliko sati. Samo na taj način možda možete da izbegnete infekciju.
Medjutim,dobro je poznato da filmadzije često prave propuste,pa im to necemo uzeti za zlo,već ćemo raditi na edukaciji. I njihovoj. Zašto da ne?!
To nas upravo dovodi do sledećih zaključaka:
1.Čistoća je presudna u održavanju kontaktnih sočiva.
2.Stavljamo ih koristeći jagodice prstiju,ne nokte.
3.Treba stvoriti naviku ponavljanja prilikom čišćenja sočiva. Uvek prvo levo,pa desno ili obratno. Vazno je da ih ne pomešate i to ne samo zbog dioptrije već i eventualnog prenose bakterija sa jednog oka na drugo.
4.Vodite računa da sočivo uvek pliva u tečnosti i da pakovanje koje ste upravo kupili i imate nameru da ga koristite nije oštećeno.
5. Kontaktna sočiva su pomagalo koje se nesme ustupiti ili pozajmljivati od drugih osoba.
6.Kaseticu za njihovo čuvanje treba menjati mesečno i posle svake upotrebe isprati rastvorom za ispiranje sočiva(nikako vodom).
7.Posle svake upotrebe kontaktna sočiva treba oprati i dezinfikovati (čišćenje i ispiranje eliminišu 99,9% mikrobnih zagadjivača.
8. Ako ih ne koristite nekoliko dana,pre ponovnog stavljanja,treba ih držati u svežem rastvoru bar 6 sati.
9. Rastvor za sočiva nikad ne treba razblaživati vodom niti ga koristiti dva puta.
10.Bocu sa rastvorom uvek zatvoriti posle upotrebe.
11. I na kraju, drage dame, šminka se nanosi posle stavljanja kontaktnih sočiva, a ona skidaju pre uklanjanja šminke.
Znam,zvuči zahtevno ali kada „udjete u fazon“ to postaje rutina.
Zato,brinite o sebi i svojim očima.
Do ponedeljka i sledeće nadam se, ako ne zanimljive bar edukativne priče,vidimo se u našoj Dot optici!

Korpa0
Nema proizvoda u korpi!
Nastavi sa kupovinom
0