Jos jedan ponedeljak i jos jedan blog koji se tiče kontaktnih sočiva.
Ukoliko ste me čitali u prošlom,znate da sam obećala objašnjenje zašto neki od nas kojima je vid oslabljen nisu pobornici kontaktnih sočiva.
Prema mom ali i iskustvu iz optike ,rec je uglavnom o osobama koje se nisu snašle u rukovanju kontaktnim sočivima jer nisu imale dovoljno informacija ali ne često i onima koje su uplašila tudja loša iskustva .
No,mnogo je nas koji nosimo kontaktna sočiva sa ubedjenjem da su jedan od najboljih izuma. Ali ako ih ne koristite pravilno,ona,mogu da izazovu ogroman problem.
Naravno da nema mnogo takvih slučajeva ali postoje greške koje pravimo pri korišćenju svojih kontaktnih sočiva,pa ćemo se u ovom blogu pozabaviti njima.
Na samom početku,setimo se koliko često trljamo oči. Razloga je mnogo: prasina,polen,šminka ili na kraju krajeva,umor.
Upravo to cesto trljanje očiju,kažu oftamolozi a i praksa , može da dovede do toga da se kontaktno sočivo pomeri ali i do prenošenja bakterija sa prljavih ruku na oci,sto je jos ozbiljnije.
Takodje,često zaboravimo (jer smo gotovo srasli sa njima) da nosimo kontaktna sociva,pa se sa njima tuširamo i tako izlažemo riziku od najrazlicitojih vrsta infekcija.
Da li je uopšte potrebno pomenuti da voda sadrzi milione bakterija (iako nam cesto govore da je ova nasa „česmovača“ bakteriološki ispravna,te u dodiru sa njom,ukoliko nosite sočiva,može da izazove iritaciju a ne retko i ošteti vid.
Parazit pod nazivom Acanthamoeba nije čest,ali se nalazi u raznim vrstama voda širom sveta i izazove stanje pod nazivom Acanthamoeba keratitis. To stanje može da ima veoma ozbiljne posledice i potencijalno,kažu oftamolozi, može da dovede do gubitka vida.
No,s obzirom da o tome stalno govorimo i u blogovima,jasno je da sočiva nećemo čistiti vodom,veċ tečnostima namenjenim za to.
I na samom kraju ovog bloga,pomenucu i neizostavno spavanje sa sočivima.
I sama znam da ponekad zbog iscrpljenosti ili nekog drugog razloga,zaboravim da ih skinem pre spavanja (posebno kada se prethodno nisam šminkala),pa skačem kao oparena iz polu sna 😊
Zašto? Zato sto je to vrlo opasno jer se oči tokom sna suše a sočiva mogu da ograniče snadbevanje očiju kiseonikom i tako polako uzrokuju upale,pa čak i čireve (daleko bilo).
Ako Vam se ipak omakne da zaspite sa kontaktn sočiva,ne pokušavajte prebrzo da ih uklonite. Koristite kapi za oči i polako i nežno masirajte oci da bi ste ih izvadili.

I to bi bilo to za ovaj blog. Nadam se da je nekoliko novih informacija ucinilo da strah od druženja sa kontaktnim sočiva nestane .
A o čemu ću Vam govoriti u četvrtak u sledećem blogu?
Saznaćete ukoliko virnete na sajt Dot optike i potražite me.
Do tada,vidimo se u našoj omiljenom optici!

Korpa0
Nema proizvoda u korpi!
Nastavi sa kupovinom
0