Verovali ili ne VII

Ukoliko ste do sada bar na tren zavirili u blogove o kontaktnim sočivima,primetili ste da se tiču ličnog iskustva i kao takvi,nadam se mogu da pomognu kako o odluci : da li da nosim kontaktna sociva ili ne? Kome da se obratim za pregled i edukaciju? Ali i sta da radim kada „svet kroz kontaktna sociva nije vise tako jasan“ ?
Zasto to napominjem? Zato sto bez obzira sto sam dugogodisnji korisnik i na neki nacin obozavalac tog pomagala iz već navedenih razloga, takodje dobro znam da je nošenje kontaktnih sočiva vrlo zahtevan a pomalo i extreman“sport“.
Pominjala sam već šta je sve neophodno obezbediti a potom i uraditi da biste bezbrizno nosili kontaktna sočiva. Bezbrižno u smislu da ne strepite od infekcije ili alergije.
I dok kod gaspropusnih to i nije tako ozbiljna rabota,meka sočiva zahtevaju maksimalnu pažnju.
No, pre no što proširimo tu temu, red je da Vam prenesem ono što sam ja saznala pre no što sam se konačno odlučila za meka kontaktna sočiva.
Naime, meka kontaktna sočiva ili kako ih stručnjaci zovu „Hidrofilna“ jer su izradjena od hidrogela, inovacija su čeških hemičara Ota Wichtwrlea i njegovog saradnika Drahoslava Lima koji svoj uspeh u sintetizovanju pomenutog novog materijala objavili početkom 60-tih godina prošlog veka.
Novootkriveni materijal,odgovarao je zahtevima medicine: plastika koja se koristi je inertna za okolna tkiva,hemijski i biološki stabilna,propustlniva za kiseonik i ostale metabolite,slično živom tkivu hidrofilna i zadržava željeni oblik. Tako je tada Čehoslovačka postala prva zemlja u kojoj je počela proizvodnja i primena mekih kontaktnih sočiva koja su ubzo,postala hit .
Za nas obične smetnike,to bi značilo da su s’ obzirom na svoju veličinu odlicna (veća su od tvrdih kontaktnih sočiva), prekrivaju rožnjaču i deo beonjače,a pri tom ih slobodno mogu da kažem ne osetite .
Medjutim, vrlo je važno da znate da kada nisu u suzama,dakle u oku,moraju biti u fiziološkom rastvoru ili rastvoru za odrzavanje mekih sočiva. U protivnom u roku od samo 5 minuta se suše ,mogu se slomiti i smrviti.
To naravno nečudi ako znate da upravo meka kontaktna sočiva sadrže od 37,5 di čak 79% vode.

To bi bile neke osnovne informacije i karakteristike. Tek toliko da naslutite zašto su moj izbor baš meka kontaktna sočiva .
U sledecem blogu, potrudici se da Vam navedem jos razloga za ali i ukažem zašto su neki korisnici kontaktnih sočiva protiv.
Zato,ukoliko razmisljate u tom pravcu a jos se niste odlučili i dogovorili sa Vašim lekarom,čitajte me u sledećem blogu
Do tada,vidimo se u Dot optici (smiley)

Korpa0
Nema proizvoda u korpi!
Nastavi sa kupovinom
0