Trendovi sunčanih naočara

I dok zajedno još “varimo “ priču o onome sto „čovek sam sebi moze da uradi i pri tom naudi pre svega nemarom“, pozabavimo se nakratko onim što nam donose kontaktna sočiva.

Mozda tek toliko da biste shvatili koliko su mi nedostajala u vreme oporavka , ali i godinu dana kasnije koliko sam bila prinudjena da ih ne „koristim“ kako bi u potpunosti izlečila oko.

I kao sto rekoh , iako su u medjuvremenu dosle studije i kompleks nosenja načara “poguran” (nazovimo to  neprijatnošću, iako je bila mnogo više od toga), nestao , pa čak I dobio na šarmu jer je tehnologija , a samim tim ponuda i broj očnih kuća naglo porastao a naočare postale simbol sazrevanja i ozbiljnosti , prednosti nošesnja  kontakt sočiva su ostala .

S obzirom da sam od onih koji ne vide ni blizu ni daleko,(u medicini to zovu astigmatizmom), a pri tom mi dioptrija ni u jednom slučaju nije zanemarljiva  jako brzo sam shvatila da mi je vidna oštrina sa kontaktnim sočivima bila bolja u odnosu na naočare.

Nemojmo da zanemarimo i to da kontaktna sočiva za razliku od naočara omogućavaju periferni vid ,vrlo važan u mnogim životnim sferama, posebno kod vožnje ili bavljenja sportom.

Da zaboravimo da se zimi naočare magle ulaskom iz hladnog u toplu prostoriju, kao ni kišu (jer još nisu našli najedekvatnije brisače za naočare).

No, ni leto nije poštedjeno . Samo u kombinaciji sa kontaktnim sočivima u prilici ste da nosite naočare za sunce, kao modni detalj ali I zaštitu od UV zračenja, što je priznaćete još bitnije.

Sa  druge strane, bio je to period kada sam konačno shvatila da većina sočiva nije predodredjena za višednevno nošenje, već  je neophodno da ih skinete pre spavanja.

Ona imaju svoj rok trajanja I potrebno je da ih blagovremeno zamenite kako ne bi došlo do infekcije.

Ako kao ja s početka priče, prvo nosite tvrda kontaktna sočiva, potreban je duži period da se naviknete.

O posebnom ophodjenju prema tom pomagalu I maksimalnom održavanju ne bih ni da govorim jer ste do sada mogli jasno da stvorite sliku sta se dešava u suprotnom.

I da . Dok vaše ljubljene naočare , cvikere, sokoćala ili kako god ih zvali uveče možet samo da skinete sa nosa I odložite ih na sigurno do jutra sa kontaktnim sočivima je situacija znatno zahtevnija.

Naime,nakon skidanja obavezno čistim rukama, sočiva perete rastvorom namenjenim za to, a potom odlazete u sterilnu kutijicu za tu namenu  a koja obavezno sadrž isti (ako je rastvor više namenski, za čiščenje I čuvanje) ili pak rastvor koji služi samo za čuvanje sočiva kako se ne bi osušila do trenutka kada ponovo poželite da ih stavite.

I pre no što se pozabavimo mekim , danas vrlo popularnim I izuzetno prodavanim (ne čudi , jer su najprijatnija za nošenje), u sledećem blogu ću pokušati da odgovorim na nekoliko vrlo važnih pitanja. Bar meni , korisniku tog dragocenog pomagala.

Zato ako Vas zanima sa koliko godina oftamolozi preporučuju početak nošenja kontaktnih sočiva, posle kog vremenskog perioda pojedina sočiva zahtevaju zamenu, da li mozete da se bavite sportom ukoliko ih koristite, kako izgleda pregled za odredjivanje sočiva, da li možete da ih nosite kada imate infekciju I da li sme da Vam se omakne da prespavate sa njima…onda se vidimo J u sledećem blogu!

Korpa0
Nema proizvoda u korpi!
Nastavi sa kupovinom
0