Ja sam sigurno, a cenim i neki od Vas,navikla da se pred kraj nedelje,tačnije,četvrtkom ponovo raspričam u jos jednom ovonedeljnom blogu.
Ovoga puta pokusacu iz svog skromnog iskustva ali i uz veliku pomoć specijalista da Vam odgovorim na večitu dilemu: da li su kontaktna sočiva dobar potez kada je reč o oslabljenom vidu dece najrazličitijeg uzrasta?
Iz razgovora sa stručnjacima ali pre svega iskustava dece oslabljenog vida sa kojima se često srećemo, zakljucujem da odluku o korišćenju kontaktnih sočiva kod dece treba doneti ne na osnovu uzrasta,već njihove zrelosti i sposobnosti odgovornog rukovanja sočivima.
Iz ličnog iskustva ali i razne literature koja prati novosti u oblasti oftamologije saznajem da na osnovu studija koja su radjena kod dece i tinejdžera a koji su pak nosili kontaktna sočiva 10 i više godina da uzrast ne bi trebao da bude odlučujući faktor u ponudi ili ne kontaktnih sočiva.
U Americi naprimer,čak 4 miliona dece mladje od 18 godina nosi kontaktna sočiva.
Objasnjenje je sledeće:
Detetove oči fizički podnose sočiva od najmladjeg uzrasta.
Nije redak slučaj da zbog urodjene katarakte ili drugih stanja prisutnih pri rodjenju,roditelji bebama stavljaju i skidaju kontaktna sočiva.
Nedavno istraživanje koje je uključivalo kratkovidu decu uzrasta od 8-11 godina uz korišćenje dnevnih sočiva za jednokratnu upotrebu, pokazalo je da 90% dece nije imalo nikakvih problema prilikom stavljanja i skidanja sočiva bez pomoći roditelja.
Lično iskustvo mi govori da su deca čak mnogo spremnija,odgovornija i opuštenija kada ih podržimo u njihovoj odluci da koriste kontaktna sočiva na iznenadjenje i ponos ne samo roditelja,već i lekara specijaliste koji brinu o zdravlju njihovih očiju.
No,nilako nemojmo da zaboravimo da odluku o nošenju kontaktnih sočiva do 18-te godine,deca mogu da donesu samo uz pomoć tj.odobrenje roditelja.
Zato,ako ste u fazi razmisljanja da ili ne kontaktnim sočivima kod Vašeg deteta,preporuka je da razmotrite kako se ono nosi sa drugim odgovornostima.
Da li ima dobre navike u polju lične higijene,da li odžava čistom svoju sobu,prati školske i kuċne poslove.
Ako se mališani dobro nose sa tim dužnostima,nema sumnje da su sjajni kandidati za kontaktna sočiva.
Sem toga,u toku „obuke za korišċenje kontaktnih sočiva“, koju oftamolozi sprovode nakon njihovog propisivanja,a koja podrazumeva da nauče da samostalno stavljaju,skidaju ,održavaju i čuvaju sočiva, naša i iskustva idu u prilog mladjoj deci koja najčešće slede uputstva o nošenju kontaktnih sočiva bolje od tinejdzera.
Ako ste iz svega pomislili da se moja priča o upotrebi kontaktnih sočiva kod dece ovde završava,prevarili ste se.
Veċ u ponedeljak pozabaviċu se odgovorima na još neka pitanja roditelja.
Koja? Saznaċete ako me budete čitali sledeċe nedelje.
Do tada,čuvajte svoje oči i vidimo se u Dot optici!

Korpa0
Nema proizvoda u korpi!
Nastavi sa kupovinom
0