Verovali ili ne III sve o kontaktnim socivima

Kako proslonedeljna prica I nije imala najsrecniji kraj,za ocekivati je da ova dozivi bar blagi obrt.

Okolnosti koje su tih 80-tih nalagale ponasanje u skladu sa napretkom sistema a samim tim I zdravstva,negde u „malom mozgu“ sada vec 15-togodisnje devojcice-devojke koja se jedva resila zubne proteze I ubedila roditelje da je u Srednjoj skoli „obavezan“ kod oblacenja farmerice I to 501, po mogućstvu uz „Montaricu“ I Robe di kappa patike nikako nisu isli „cvikeri“.  Bar ne oni koje je tada nudio vec pomenuti monopolisticki brend.

Naravno da je bilo tesko pratiti nastavu bez pomagala ali ni to nije dugo trajalo.

Pocele su glavobolje,a to se nikako nije smelo ignorisati.

Odlazak kod lekara I prvi susret sa Dr.Mirnom Milutinovic donose veeeliko olaksanje.

Detaljan pregled I prva tvrda ,ali ovoga puta gas propusna sociva Ili ti RGP-Rigid gas permeable,napravljena od novih materijala koji propustaju velike kolicine kiseonika do roznjace, donose dobar osecaj.  Novija,poboljsana generacija tvrdih,gas nepropusnih sociva,postala su znacajan brend na trzistu kontaktnih sociva.

Vremenom a tragajuci za onima koje mom oku najvise odgovaraju ,saznajem da je vecina napravljena od silikon  I fluorosilikon akrilata.

Kako sam se I sama prvo upoznala sa silikon akrilat gas propusnim socivima,mozda je zanimljivo da Vam pomenem sta su mi donela,a zbog cega sam posle nekog vremena odustala od njih

Naime, sam materijal,kako sam kasnije saznala ,napravljen je kombinacijom oksigen propustlhivog silikona sa pleksiglasom,koji pak sociva cini cvrscim. Odnosom od 65%PMMA I 35% silikona stvorena su stabilna,jaka gas propusna kontaktna sociva

Ali zasto smo onda moja kontaktna sociva I ja morali da se rastanemo, pitate se?!

Zato sto pomenuta sociva imaju I losu stranu. Sklonija su nagomilavanju necistoce,depozita iz suza (mukusa I proteina),povecanoj savitljivosti(fleksibilnosti) I smanjenoj otpornosti na površne  ogrebotine .

Cak I previse razloga da jedna tinejdzerka koja po cele dane trci iz skole u skolu (sto ne omogucava najcistije ruke I prilicno „skiljenja“ nastavi potragu za „svojim-savrsenim socivima“!

Sa cime sam se na tom svom istrazivackom putu srela,saznacete u sledecem blogu.

Korpa0
Nema proizvoda u korpi!
Nastavi sa kupovinom
0