Verovali ili ne

I tako polako ali sigurno stigosmo i do sazrevanja. Što fizičkog,što mentalnog.

Devojčica željna pažnje i možda još više ne primećivanja u kontekstu „ćora“ ,odlaskom na studije dobija što u obimu,što u glavi.

Šalu na stranu,sada veċ dugogodišnje korišćenje kontaktnih sočiva ali i ona vrlo neprijatna,pa možda čak i opasna situacija sa povredom desnog oka, doveli su me početkom dvadesetih godina života u situaciju da više čitam i uopšte više se interesujem šta to stavljam u oči i pod kojim uslovima.

No,pre no što dodjemo do stvari koje su za mene bile krucijalne,treba da održim obećanje i odgovorim iz svog skromnog ,sad već skoro četrdesetogodišnjeg (zar već?!) iskustva na pitanja koje smo postavili u predhodnom blogu.

Kao prvo,oftamolozi kažu da ne postoji posebno uzrasno doba u kom Vam kontaktna sočiva postaju neizostavan deo svakodnevice.

Dakle,ukoliko postoji svest o potrebi ozbiljnog održavanja higijene,savetovanjem sa oftamologom ćete lako dobiti odgovor na to pitanje.

Dakle, savetovanjem sa specijalistom! Nikako na svoju ruku!

No,pre no što počnete da nosite sočiva potrebno je da proverite dioptriju za naočare što danas možete da učinite na kompjuterizovanom keratorefraktometru, dakle i kod nas u Dot optici.

Na istom mestu se nakon toga pristupa i subjektivnom odredjivanju dioptrije koja se obavlja postavljanjem probnog okvira i čitanjem zadatih slova,uglavnom.

Kada sa sigurnošću oftamolog ili optometrista utvrdi Vašu dioptriju,obraćate se specijalisti u očnoj klinici i on u odnosu na parametre Vaše rožnjače i vrstu dioptrije odredjuje da li ste ili ne pogodan pacijent za nošenje sočiva i što je vrlo bitno,koje vrste.

Nikako nemojte da zaboravite da bez obzira na vrstu,nošenje kontaktnih sočiva zahteva prilagodjavanje.

Kod tvrdih i polutvrdih sočiva ono traje duže 10-15 minuta od stavljanja sočiva i pri tom Vam obično oči suze,nos curi,a često osetite i grebuckanje ili svrab oka.

Sa polutvrdim i mekim sočivima je znatno brže i lakše.

Kada oko prihvati sočivo,lekar nastavlja sa utvrdjivanjem dioptrije i tako saznajete koja sočiva ċete poručiti u optici.

I da ne zaboravim ono najvažnije. Kontrolni pregledi su obavezni a obavljaju se u dogovoru sa Vašim oftamologom.

I pre no što stavim tri tačke na još jednu iskustvenu priču o kontaktnim sočivima,“mom omiljenom pomagalu“ potsetiću Vas na ono što stalno ponavljam.

Kontakttna sočiva jednostavno morate zameniti kada im rok trajanja istekne pre svega da ne bi doslo do infekcije ili alergije (vratite se samo blog,dva unazad i prisetute kako sam ja prošla) i nositi ih iskljucivo u kombinaciji sa naočarima,kako bi se oko odmaralo.

Pre stavljanja, ruke Vam moraju biti savršeno čiste a rastvori koje koristite za čišćenje,čuvanje,ispiranje i dezinfekciju,adekvatni i po preporuci specijaliste.

Ako nosite meka sočiva,o kojima ćemo takodje kasnije govoriti,izbegavajte po svaku cenu njihov dodir sa vodom ili nekom drugom tečnošću. (Dogodilo mi se jednom prilikom da umesto rastvora za čuvanje sočiva u kutijicu sipam alkohol. Bolje da Vam nepričam šta se dogodilo mojim sočivima za tren.)

Kutijicu za čuvanje kontaktnih sočiva je takodje potrebno držati besprekorno čistom i prati je svakih sed≅am dana.

I to bi bilo to. Za ovaj blog.

U sledećem ću se potruditi da nastavim sa svojim iskustvenim odgovorima na pitanja u vezi sa upotrebom i čuvanjem kontaktnih sočiva,koja priznajem,ima zaista prilično.

Do tada…srdačan pozdrav iz Vaše

Dot optike!

 

 

 

 

 

Korpa0
Nema proizvoda u korpi!
Nastavi sa kupovinom
0